В Бюджет 2020 са предвидени 150 млн. лв. повече държавни

...
В Бюджет 2020 са предвидени 150 млн. лв. повече държавни
Коментари Харесай

Отпускат 150 млн. лв. повече в подкрепа на българските производители

„ В Бюджет 2020 са планувани 150 млн. лева повече държавни помощи в поддръжка на българските производители - растениевъди и животновъди. Предприети са предварителни дейности след приемането на бюджета средствата да стигнат бързо до земеделските стопани “.

Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред NOVA.

В отговор на въпрос за цените на зеленчуците министърът уточни, че се разпределят над 30 млн. лева предплатено по de minimis, от които единствено за оранжерийното произвеждане са планувани  3,5 млн. лева

Министърът прикани земеделските производители да не прекъсват активността си, защото оттук насетне държавните помощи ще бъдат ориентирани към обвързаната с производството поддръжка.

„ Ще поддържаме тези, които имат потенциал да създават. Стари практики, които заварихме, да се заплаща на производители, които нямат продукция, надписани площи, животни, които не съществуват, ги оставяме в предишното “, съобщи той.

Оранжерийните производители, които са произвели и осъществили даже един кг домати или краставици предходната година, ще получат държавна помощ, беше безапелационен министър Иванов.

По отношение на поддръжката за животновъдите министърът напомни, че помощта de minimis е готова авансово преди приемането на бюджета и Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ е разпределил средствата. Той увери, че непрекъснато се среща с представители на разнообразни животновъдни организации още от началото на мандата.

„ Наистина има проблем в бранша, това се дължи на политическата рецесия от предходната година, тъй като забавянето на държавния бюджет се отразява на периодите за погашение на помощите “, разяснява доктор Иван Иванов.

„ Държавата тази година невиждано отпуска съществени средства за подпомагането на земеделските производители “, сподели министърът на земеделието.

След приемането на бюджета стартира нотификация на още над 111 млн. лева държавни помощи по така наречен Коронавирус мярка, които би трябвало да бъдат разпределени и изплатени до края на юни на земеделските производители. Той напомни, че помощите de minimis всяка година се разпределят по избрана рамка, а всяка държавна помощ отвън европейските средства минава през нотификация от Европейската комисия и това се отнася в това число за Коронавирус мярката.

Ако в края на годината е належащо в допълнение подкрепяне, не е изключено да има актуализация на бюджета, стана ясно от думите на доктор Иванов.

Министърът на земеделието заяви още, че скоро ще бъде показан Националният стратегически проект, посредством който ще се ползва Общата селскостопанска политика на Европейския съюз и който ще дефинира политиката в бранша за петгодишен интервал от началото на 2023 година

„ За министерството са приоритет създадените в България аграрни артикули и модифицираната продукция, която е с български генезис. Ще стоим компактно зад българските аграрни производители “, съобщи министърът на земеделието.

Той разяснява, че Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) напълно е фокусирала активността против нелоялни практики като вноса на артикули на ниски цени от трети страни, което прави неконкурентоспособни българските производители.

Министър Иванов уточни, че самодейността на Министерството на стопанската система да демонстрира на уеб страницата си и на табло всеки ден борсовите цени осветлява разликата сред това, което се предлага от производител и това, което стига до крайния консуматор. Тук е работата и на други държавни органи да се намесят, разяснява министър Иванов.

За повишението на осигурителиния предел на земеделските стопани министърът разяснява, че с досегашния невисок предел земеделските производители имат нулев принос към своята пенсия, на процедура те не могат да се пенсионират след години. „ Ще разработим такива схеми, че страната помощ да покрива тези техни средства, които би трябвало да прибавят към своите осигуровки “, добави той.

„ Това управление на министерството е на страната на земеделските производители и средства за идващия програмен интервал ще има, дано да изчакат “, прикани той стопаните.

За случая в село Антон министърът уточни, че с изключение на почналото следствие Държавна фирма „ Земеделие “ ревизира получаваните дотации от земеделския производител. За пожара в борсата в Кърналово министърът съобщи, че сега вървят процесуално-следствени дейности и проверяващите органи ще си кажат думата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР