В Бургас от 9 до 15 август ще се проведе

...
В Бургас от 9 до 15 август ще се проведе
Коментари Харесай

Първа Международна олимпиада по изкуствен интелект IOAI България 2024 ще се проведе в Бургас

В Бургас от 9 до 15 август ще се организира първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI. IOAI ще срещне в оспорвана конкуренция в областта на изкуствения разсъдък най-талантливите възпитаници от целия свят. Проектът е иницииран от България и събира учени от водещи университети, които към този момент приготвят надпреварите на олимпиадата, както и ще показват своите последни разработки в Бургас, оповестява Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Към момента над 40 страни са показали интерес, като огромна част от тях към този момент са се записали за присъединяване в олимпиадата. Тя съчетава обичайния теоретичен метод с последните достижения в изкуствения разсъдък. Целта й е да провокира участниците да мислят сериозно, да натрупат теоретични и на практика познания, и да им даде вероятност за необятните благоприятни условия в тази област.

Членовете на научната комисия на олимпиадата са от водещи научни и образователни заведения в света –  Мохамед бин Заден университет по Изкуствен разсъдък – Обединените арабски емирства, Оксфорд – Англия, Масачузетски институт по технологии, MIT – Съединени американски щати, Университета на Копенхаген – Дания, Университета на Уулвърхямптън – Англия, Университета Ланкастър – Англия,  института INSAIT от Софийски университет “Св. Климент Охридски ” и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски ”.

Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) ще бъде годишно събитие, на което всяка година научната комисия афишира кои тематики от ИИ ще бъдат застъпени на идната олимпиада и по този метод се обезпечава постоянно те да бъдат в крайник с последните трендове, проучвания и научни разработки. За тази година ще бъдат Machine Learning (машинно обучение), Natural Language Processing  (обработка на натурален език) и Computer Vision (компютърно зрение), a примерни задания към този момент могат да бъдат забелязани на уеб страницата на олимпиадата.

Инж. Александър Велинов, главен основател и ръководител на инициативния комитет на IOAI, споделя част от главните аргументи, заради които в този момент е моментът за стартирането на сходна Международна олимпиада:

„ ИИ не се учи в междинния курс на просветителните системи като наложителен предмет на никое място по света. В много страни има разнообразни типове извънкласни занимания и дори надпревари, тъй като там са разбрали, че в напълно скоро той ще навлезе в още по-голяма степен и ще е належащо всеки да има съществени понятия по какъв начин работи и какво съставлява. А това е дълъг развой когато приказваме за просветителни системи и ще отнеме десетилетия.

Целта на IOAI е да научи учениците (а и освен тях) на главните правила и понятия, които се употребяват сега, да прокламира етичното и безвредно потребление и да ограничи отрицателните въздействия, които са неразделна част от всяка техническа и научна гражданска война от подобен голям мащаб. “

Състезанията в границите на олимпиадата са две – научно и практическо.

Научното съревнование се състои от две елементи: първо се разгласяват задания, по които всеки един тим работи отдалечено няколко седмици преди IOAI. Тези задания не са решени и нямат прецизен и явен отговор, а са тип проучване, в което задачата е да се реши кои от тимовете са „ стигнали най-далеч “. Много значимо място заема и оптимизацията, защото ИИ изисква голяма компютърна мощ и сега множеството учени и лаборатории работят в тази посока. За тази цел, и с цел да се подсигурява обективност и равнопоставеност на всеки тим, се дават идентични запаси в облака, на които те имат няколко седмици да оформят решението си и да предадат крайна версия 7 дни преди началото на олимпиадата.

Пак в границите на научния кръг, към този момент по време на IOAI, на тимовете се дава спомагателна част към тези задачи – тя ги надгражда, уголемява или конкретизира и има за цел да откри и подсигурява, че състезателите работят без външна интервенция.

Второто съревнование е практическият кръг – в него тимовете получават задания, които са свързани с към този момент създадени ИИ приложения и имат за цел да покажат границите, до които е стигнала науката все още. Често такива задания могат да включват детайли на опит да се направи избрана задача с подобен програмен продукт, да се изясни или потвърди за какво не е допустимо към днешна дата или да се хакне системата, несъмнено с етична цел и издържана теоретична аргументация.

Олимпиадата ще се организира с поддръжката на МОН и община Бургас, а главен сътрудник е Сдружението за олимпийски тимове по естествени науки (СООПН).
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР