В Бургас Общинският щаб настояваше за онлайн обучение от понеделник

...
В Бургас Общинският щаб настояваше за онлайн обучение от понеделник
Коментари Харесай

Увеличава се броят на болните ученици и учители - ще затворят ли училищата?

В Бургас Общинският щаб настояваше за онлайн образование от понеделник - поради шампионата на града по брой карантинирани възпитаници. Областният щаб обаче реши да чакат новите ограничения. Разбрахте, съгласно новия проект - учебните заведения се затварят в краен случай, а детските градини - не.

В най-голямото столично учебно заведение 18-о напрежението леко пораства. Увеличава се броят на болните учители и възпитаници като по-тревожно е ситуацията при учителите.

Общо в страната сега са карантинирани 2% от учениците. В Бургас те са най-вече - 2,7 на 100.

Карантинираните учители са повече 2,4 на 100 за страната като най-вече са те в Благоевград-5%.

В столичното 18-о учебно заведение сега под карантина поради Ковид са пет паралелки от общо над 80. Има и заболели деца по други аргументи. Отсъстват 10% от учениците. Тук считат, че това не пречи на образователния развой и децата би трябвало да останат в клас, а не да минават онлайн.

" Успяваме да се оправим, за децата е добре да са на учебно заведение ", съобщи Ралица Кирилова, заместник-директор на 18-о СУ.

Отиваме в един от десетите класове, които сега се готвят за Национално външно оценяване. Учениците са безапелационни.

" Според мен е 100% по-ефективно в учебно заведение, усещат се децата по-добре, тъй като поддържат връзка едни с различен и се учи повече ", показа Никол Арсова, ученичка в 10 клас.

И въпреки всичко тук не отхвърлят, че се усеща напрежение, в последните две седмици бързо се усилва броя на болните деца и учители като с учителите казусът е по-сериозен. В момента липсват 15% от тях.

" Това са 18 сътрудници, които доста мъчно заместваме. Успяваме, в случай че внезапно се увеличи броят на болните учители ще ни изправи пред неспособност обаче да реализираме съответен и първокласен развой ", добави Ралица Кирилова.

В Бургас обстановката е по-тревожна. Общинският щаб настояваше да се изпрати искане до просветното министерство от понеделник, за две седмици, учебните заведения в бургаско да минат онлайн поради високия брой карантинирани възпитаници и учители. Областният щаб обаче реши да се изчакат новите ограничения.

" В началото на седмицата сме имали 22 под карантина в община Бургас, през днешния ден 105 паралелки са под карантина. Имаме 206 заболели учители и под карантина. Толкова бързо да се разболеят, толкоз доста заболели учители сме нямали. Кривата на заболеваемост е отвесна, тя не е стръмна, тя е отвесна ", добави Георги Паздеров, шеф на РЗИ-Бургас.

Математическата гимназия в града е едно от учебните заведения с най-вече заболели деца и учители. След празниците обстановката тук бързо се променя- всекидневно се получават сигнали за позитивни проби.

" Вчерашният образователен ден мина при 13 карантинирани паралелки. За страдание тази заран те към този момент са 18. Това са малко над 500 деца от общо 1024 в гимназията ", разясни Красимира Димитрова, заместник-директор на Математическата гимназия в Бургас.

И в Благоевградско се покачва броят на болните деца и учители, под карантина са към 100 паралелки. В 7-мо приблизително учебно заведение сега липсват шест от учителите. Часовете им взимат останалите им сътрудници. Някои учители работят двойно, само че анулирани часове няма.

" Просто се оправяме на мускули, колкото можем да държим, нека да не стане по-сложно, не ни е за първи път, само че се оправяме за момента.Чухме и по малкия екран оповестиха, че последно ще бъдат затваряни учебните заведения и първи ще бъдат пускани и се надяваме по този начин да бъде ", сподели още Милена Тодорова, преподавател в СУ " К. Шапкарев " в Благоевград.

Дали това ще се случи в действителност, ще покаже най-вероятно идната седмица.

Автори: Елиана Димитрова, Давид Сукнаров и Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР