В броя си от 27 август 2019 г. Марица“ съобщи

...
В броя си от 27 август 2019 г. Марица“ съобщи
Коментари Харесай

Кооперацията в Куклен вини председателя си за орязаните...

В броя си от 27 август 2019 година „ Марица “ заяви за напрежението, което се натрупа в Куклен откакто Управителният съвет на Земеделска кооперация „ Родопи “ едностранно оряза на половина рентата на стотици притежатели на земи. Вместо контрактуваната от 83 кг пшеница на декар те получават единствено по 40 кг.

По едногодишните контракти пък понижението е от 67 кг/дка пшеница на 30 кг. след обявата УС излезе с уточнението, че рентата към момента не е изплатена в цялостен размер, само че никога не е понижена. „ Управата на кооперацията няма да разреши нарушаване на договорите с арендатори и наемодатели на земеделска земя “, се декларира в позицията.

Според тях повода на този стадий да не е заделен и възложен цялостният размер на рентите е неприятното ръководство на настоящия ръководител госпожа Стела Дончева. През 2018 година ЗК „ Родопи “ позволява да се натрупа обвързване от 30 030,36 лева към „ АСМ “ ЕООД - Монтана. Задължението не е платено даже отчасти, в резултат на което са начислени лихви от 6 066,13 лева През 2019 година са били поети нови отговорности от 13 502,24 лева На 16 юли 2019 година Дончева е изплатила на отговорностите от 2018 и 2019 година в натура – 173 450 кг. пшеница от годишна продукция 2019 година.

Според нейните доклади създадената продукция от 2019 година е 293 836 лева Продадени към Кооперация „ Симид “ и разплатените отговорности с пшеница са 236 300 кг., а като излишък за разплащане към правоимащите в доклада са посочени 57 536 кг. Това количество е с към 40 000 кг. по-малко от нужното за покриване на рентите към арендатори и наимодатели, показват от УС. Те са решили взел решение вместо остатъчното количество пшеница, което е част от дължимата лихва, да раздаде на хората слънчоглед или царевица или при тяхно предпочитание - левовата му равноценност.

Ето и цялостния текст на известието от Земеделска кооперация „ Родопи “.

В осведомителния бюлетин на „ Марица “ излезе материал, иницииран от Йордан Попов – някогашен ръководител на ЗК „ Родопи “. Поднесеният материал има за цел да дискредитира активността на сегашния Управителния съвет.

Управителният съвет на ЗК „ Родопи “ възразява против опитите за внасяне на ужас измежду членовете на кооперацията и против изказванията, че е понижена рентата на арендаторите и наемодателите.

Рентата към момента не е изплатена в цялостен размер, само че никога не е понижена. Управителният съвет на кооперацията няма да разреши нарушаване на договорите с арендатори и наемодатели на земеделска земя.

Причината на този стадий да не е заделен и възложен на правоимащите цялостният размер на рентите е неприятното ръководство на настоящия ръководител госпожа Стела Дончева. През 2018 година ЗК „ Родопи “ позволява да се натрупа обвързване в размер на 30 030,36 лева към „ АСМ “ ЕООД - Монтана.

Задължението е трябвало се изплати до края на месец септември същата година. Въпреки съществуването на задоволително пари в касата на кооперацията, задължението към „ АСМ ЕООД не е платено даже отчасти, в резултат на което са начислени лихви от 6 066,13лв. През 2019 година са били поети нови отговорности към същото сдружение в размер на 13 502,24 лева с падеж още веднъж до края на месец септември.

На 16 юли 2019 година Стела Дончева, която по това време извършва длъжността Председател на ЗК „ Родопи “, е подписала приемно-предавателен протокол с „ АСМ “ ЕООД, за погашение на отговорностите от 2018 и 2019 година в натура – 173 450 кг. пшеница от годишна продукция 2019 година.

Според нейните доклади създадената продукция от 2019 година е 293 836 лева Продадени към Кооперация „ Симид “ и разплатените отговорности с пшеница са 236 300 кг., а като излишък за разплащане към правоимащите в доклада са посочени 57 536 кг. Това количество е с към 40 000 кг. по-малко от нужното за покриване на рентите към арендатори и наемодатели. Именно това е повода все още в склада на кооперацията да няма задоволително зърно и да се изплащат по-малки количества лихва.

До момента рентата, изплатена в натура, е към 47 000 кг. Управителният съвет на ЗК „ Родопи “ е взел решение за остатъчното количество пшеница, което е част от дължимата лихва, да раздаде на хората слънчоглед или царевица или при тяхно предпочитание -левовата му равноценност.

Скандалите с кукленската кооперация стартира още от 13 юнуари 2018 година, когато Йордан Попов беше отхвърлен от служба като ръководител, защото по време на неговото ръководство ЗК „ Родопи “ се трансформира в губеща организация. След направени проверки бяха открити голям брой нарушавания, в резултат на което против Попов има формирани инспекции и досъдебно произвеждане по Наказателно-процесуален кодекс. Междувременно господин Попов е изключен и като член-кооператор.

Избраната през 2018 година за ръководител на ЗК „ Родопи “ госпожа Стела Дончева с активността си досега също утежнява положението на организацията. Затова, година по-късно Управителният съвет инициира и организира вътрешна инспекция, въз основа на която беше открито,че са нарушавани редовно Устава на кооперацията, Закона за кооперациите и Закона за счетоводството, което ще бъде потвърдено след инспекция от правораздаващите органи. Кооперацията има отговорности за към 200 000 лева, а госпожа Дончева дори е предложила оповестяване на банкрут.

Субсидиите, които организацията получава от Държавен фонд „ Земеделие “ са били понижени с близо 39 000 лева заради погрешно обрисуване на земеделските земи. Без да се допита до Управителният съвет госпожа Дончева е предприемала редица еднолични дейности, сключвала покупко-продажби и поемала задължения.

Например, продала е трактор, фреза и сламопреса за сумата от 2 178 лева без Данък добавена стойност. Отново без решение на УС на ЗК „ Родопи “ е сключила контракт за предварителна продажба на зърно. Отново без решение на груповият орган на ръководство е купила навигационна система за трактор за 3 000 лева, която е инсталирана на машината, само че същата не се употребява.

Поради неприятна организация на работа и неработеща навигационна система против кооперацията има искания за над 10 000 лева, защото е трактор навлязъл и унищожава младо лозе в непознат парцел. Констатирано е и записване в Търговския указател на нови член-кооператори, без те да са били гласувани и одобрени от Управителния съвет и Общото заседание на кооперацията.

От друга страна някогашният към този момент ръководител Йордан Попов употребява случая „ Стела Дончева “, с цел да компрометира активността на ЗК „ Родопи “ в собствен интерес.

На 30 август 2019 година е планувано Общо заседание на ЗК „ Родопи “, на което би трябвало да бъдат решени значими за бъдещето на кооперацията въпроси, като Управителният съвет в състав Андон Андонов, Екатерина Мекерева, Лазар Филева и Стойчо Раянлиев заявява, че няма да допусне дискредитиране на положителното име на организация, нито накърняване на правата и законните ползи на нейните членове.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР