В Бразилия днес е последен ден от предизборната кампания за

...
В Бразилия днес е последен ден от предизборната кампания за
Коментари Харесай

Лула да Силва е далеч пред Болсонаро, но започва последната обиколка

В Бразилия през днешния ден е финален ден от предизборната акция за общите избори, които ще се произведат в неделя. Днес двамата любимци за президентския пост - някогашният президент от левицата Луиз Игнасио Лула да Силва и актуалният държавен глава, крайнодесният Жаир Болсонаро, организират предизборни манифестации в един и същи град - Сао Пауло, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Митингът-шествие на Лула да Силва е на емблематичното авеню " Паулиста ", до момента в който този на Болсонаро е под формата на под формата на мотоциклетно шествие, което ще завърши в парка " Ибирапуерта ".

Допитванията демонстрират, че Лула да Силва води с 48 % пред Болсонаро, който има 34 %. За да завоюва трети президентски мандат обаче Лула да Силва би трябвало да получи 50 % от гласовете. В противоположен случай ще има втори тур на 30 октомври.

Освен изборите за държавен глава в неделя се гласоподава и за депутати, сенатори и губернатори на бразилски щати. Левицата може да реализира в тези гласувания още една победа, откакто понесе тежки загуби след импийчмънта на Дилма Русеф, приемничката на Лула да Силва, и репутацията й беше опетнена от корупционни кавги.

Фернандо Хадад, претендентът на левицата за президент отпреди пет години, е в добра позиция да стане първият представител на " Партията на трудещите се ", който ще бъде определен за губернатор на Сао Пауло. В Рио де Жанейро обаче Клаудио Кастро, съдружник на президента Болсонаро, разполага със забележителна преднина пред левия претендент Марсело Фрейксо.

Общо в неделя ще се избират претенденти за 1627 мандата. Призвани са да гласоподават над 156 милиона души. Кандидатите за постовете са към 28 000. Две трети от тях са мъже.

На изборите за места в долната камара на Народното събрание се кандидатират 85 % от актуалните депутати, тъй че съставът му няма да бъде освежен доста, тъй като доста от тях имат шанса за преизбиране. Мандатът на депутатите е от 4 години. Същото е в действие и за 20 от 27-те губернатори на бразилски щати. Много от тях се кандидатират за преизбиране и имат шанса да получат нов мандат. Що се отнася до Сената в неделя се гласоподава единствено за 27 от 81-те места в него. Мандатът на сенаторите е от осем години.

 Луиз да Силва изпреварва Болсонаро с 18% Виж още

Политическият пейзаж в Бразилия е завършен от голям брой дребни обединения.икоя, като фамозната Сентрао, известна с това, че нейните членове " търгуват " най-често поддръжката, която оказват против държавни постове или дотации за изборните си бастиони.

В Камарата на депутатите в този момент има 23 партии, които си поделят нейните 513 места.

За изборите Лула да Силва пък оглави коалиция, включваща девет леви и левоцентристки партии, плюс " Партията на трудещите се ". Общо тези 10 обединения в този момент имат 121 места в долната камара и се надяват да получат на изборите 150 места.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР