В Бразилия – най-големия доставчик на кафе в света, запасите

...
В Бразилия – най-големия доставчик на кафе в света, запасите
Коментари Харесай

Най-големият доставчик на кафе в света закъса с доставките

В Бразилия – най-големия снабдител на кафе в света, запасите от зърна до пролетта може да доближат исторически най-малко поради сушата, заяви организация " Блумбърг ", базирайки се на ръководителя на Националния съвет по кафето Силас Бразилейру.

Според неговите оценки до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 милиона чувала от по 60 кг, до момента в който в това време най-подходящо би било равнище от 9-12 милиона торби.

„ Запасите доближиха толкоз ниско равнище, че дори при добра годишна продукция идната година Бразилия мъчно би съумяла да удовлетвори търсенето. Просто имаме потребност от дъжд ”, уверен е Нелсън Карваляиш, член на управата на групата експортьори Cecafe.

В същото време международното търсене продължава да нараства. Според изследователския център hEDGEpoint Global Markets използването на кафеени зърна тази година се е нараснала с 1,5% и с 2% предходната година.

Успоредно с това нарастват и цените.

Агенцията отбелязва, че цената на фючърсите за сорта арабика в Ню Йорк са се нараснали с 11% на годишна база, като анализаторите са на мнение, че тази наклонност ще продължи.

" Световните цени ще продължат да се повишават и една от аргументите за това е несигурността по отношение на бразилските доставки ", изяснява Гилерме Мория, старши стопански анализатор в холандската банка Rabobank.

Ситуацията надали ще се промени в близко бъдеще, счита изданието.

В обявата се показва, че сушата в Бразилия ще се ускори през идващите месеци, до момента в който в Колумбия, втората по величина страна производител на кафе, ще има несъразмерни превалявания.

Неблагоприятни метеорологични условия чака плантациите за кафе в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР