В Ботев (Пловдив) са играли силни централни нападатели, но един

...
В Ботев (Пловдив) са играли силни централни нападатели, но един
Коментари Харесай

Антим Пехливанов пред Nostrabet: Искам Ботев да атакува и да не позволява да го атакуват

В Ботев (Пловдив) са играли мощни централни нападатели, само че един от тях си остава по-специален. Това е Антим Пехливанов, прочут на футболните хора и като Турната. През 80-те години на предишния век той бе №9 в един от най-хубавите тимове в историята на „ канарчетата “. Отбор, който постоянно ще се помни поради неповторимите спектакли, които поднасяше на публиката. Майстор на играта на глава, с шокиращ ляв крайник и безмилостен завършващ удар, Пехливанов вкарваше феноменални голове и бе любим на „ жълто-черните “ последователи. С екипа на Ботев той стана вицешампион на България и четири пъти бронзов медалист и един път голмайстор на „ А “ група.

В изявление за Антим Пехливанов дава мнение за сегашното на Ботев и за лидера на офанзивата му и какво отношение би трябвало да получава Тодор Неделев от симпатизантите на отбора.

Г-н Пехливанов, хареса ли Ви стартът на Ботев в шампионата?

Да. Добре потеглиха момчета, 7 точки от 12 вероятни и място в топ 4 звучи прелестно на този стадий. Да не забравяме въпреки всичко, че е началото на сезона, а в нашия тим има доста нови играчи.

Кога Ботев ще заиграе по този начин, както на всички ботевисти им се желае?

Надявам се от мач на мач да подвигаме игровото си равнище. Както споделих, пристигнаха доста нови момчета и те още не са се опознали. Когато се интегрират изцяло към тима и се получи стиковката, ще израстваме спортно-технически. Очаквам в придвижване Ботев да се развива в вярната посока и да построява собствен личен жанр.

Вероятно намеквате за нападателен жанр, защото Ботев постоянно е атакувал, да не приказваме за сантименталния футбол, който играеше Вашето потомство?

Да, желая Ботев да нападна и да не разрешава да го нападат. Да е преобладаващ на терена. Но съм наясно, че не постоянно може да се получава. Важното е отборът да придобие собствен прелестен за окото игрови образ и да поддържа непрекъснато положително игрово равнище, а футболистите постоянно да се раздават оптимално.

Като централен нападател, по какъв начин ще коментирате гола на Атанас Илиев във Враца?

Майсторско осъществяване. Аз одобрявам Наско. Има доста футбол в него, придвижванията му са верни, пласирането пред завършващия удар – също. Отделно не е лакомец на терена. Неслучайно стигна и до националния отбор и се веселя, че води нашата офанзива. 

Той обаче скоро ще бъде продаден в чужбина?

Това е въпрос на клубна политика. Футболът от дълго време се е трансформирал и в бизнес, и прехвърлянията са част от играта. На Наско, както и на другите в Ботев, поисквам да не стопират да се усъвършенстват. Ако би трябвало, да остават в допълнение след тренировки, а не да бързат да се къпят, с цел да работят за премахване на слабостите си в играта, които треньорите виждат.

Какво мислите за чужденците в Ботев?

Сред тях има и положителни играчи, които могат да оказват помощ на отбора. Но аз като цяло съм надъхан малко скептично към чужденците по нашите терени. Разбирам, че футболът се промени, а и България е в Европейски Съюз. Знам, че по Закон не можем да ги лишим от работа, само че все си мисля, че е редно БФС да се намеси и да ограничи броя на легионерите във футбола ни. Примерно не повече от трима-четирима от тях да са по едно и също време в игра. Ако не бъде направено нещо сходно, няма да се оправи и националния ни тим.

Да разбирам ли чужденците пречат на развиването на юношите и младите футболисти на Ботев?

Това е малко жестоко казано, тъй като в случай че един футболист има качества, темперамент и хъс за изява, няма кой да го спре, нито треньорът ще се лиши от услугите му. Но е правилно, че доста постоянно поради скъпи чужденци, гении на Ботев са оставали на назад във времето през последните години.

Може би и младите имат виновност, най-много с цялостното си отношение към футбола, че не се разчита на тях?

За някои младоци това е по този начин, само че не за всички. Специално в Ботев, поради тази съвременна база, с която разполага, в главния състав би трябвало да има постоянно по няколко негови фрагменти. Тази наша база задължава да се създават стойностни играчи за представителния отбор. Оттам нататък, като влязат в мъжете, отговорността е тяхна, и на треньора. Последният да ги постанова търпеливо и да им демонстрира, че им има вяра, а младите – да се стремят да оправдават доверието с представянето си. Моето огромно предпочитание е да виждам един ден най-малко четири-пет момчета от школата ни да построяват ядрото на Ботев. Защото Ботев е бил най-силен с ботевисти в състава.

Г-н Пехливанов, по кое време очаквате Тодор Неделев да си върне оптималната форма?

Няма да стане бързо и всички ботевисти би трябвало да проявят схващане и да са снизходителни към Тодор. Нормално е след такава интервенция, да е внимателен, да е по-внимателен, изключително при единоборства, да си пази крайници. Аз също съм имал тежки интервенции, даже цели три на лявото коляно. Когато се върнах на терена и скачах за висока топка, се притеснявах да не контузя отново крайници си при рухването.

Но в този момент медицината е на надалеч по-напред и сходни интервенции са сполучливи, в това число и интервалът за възобновяване.

Хубаво е, че актуалната медицина оказва помощ, защото контузиите са неизбежни за всеки състезател. Мен да вземем за пример преди време ме объркаха с първата интервенция в България и един немски експерт ми сподели, че в случай че ситуацията ми остане такова и не си сменя ставата, би трябвало да ми отрежат крайници. Тогава управлението на панаира в Пловдив помагаше на Ботев. С тяхно подпомагане и с моите спестени 1000 $, отидох в Австрия, там ме оперираха отначало и още веднъж играх футбол. Но година и половина бях отвън терена, а в първите 150 дни се движех с патерици. А бях единствено на 25 години. Представете си футболист на тази възраст да се оправя с подобен проблем. Някои напряко спираха, добре че аз имах шанс да продължа да играя.

Къде виждате Ботев в класирането този сезон?

Моето предпочитание е първо да приключи в Топ 6, а по-късно да се бори за Европа. Новият притежател към този момент демонстрира, че желае да направи мощен Ботев, само че нека в този план дейни участници да бъдат и ученици на школата на Ботев.

Защо към този момент не се вършат футболисти в България, както преди?

Преди години изборът на фрагменти беше по-голям, за треньорите в школите оставаше единствено да развиват най-талантливите и след това те да пробият в мъжете. Сега животът е друг и предлага други изкушения. Никой не може и да укорява родителите, в случай че виждат, че техните деца имат качества да се осъществят в други сфери. Но това не пречи да вземем за пример да се върнем към някои подходи, които преди време даваха резултати. Когато футболистите се откриваха в учебните заведения или на мачове на деца в най-ранна възраст. Мисля, че с изключение на да са теоретично готови и осведомени с футболната литература в интернет, треньорите на подрастващи не би трябвало да чакат детето да пристигна единствено на стадиона. Вместо да стоят по стаите си, да обикалят учебни заведения, площадки, махали и да гледат постоянно мачове на деца, с цел да имат благоприятни условия за по-широк асортимент.

Още от ПРОГНОЗИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР