В борбата с инфлацията и скъпия живот всички мерки са

...
В борбата с инфлацията и скъпия живот всички мерки са
Коментари Харесай

Социален магазин отвори врати в Ница

В битката с инфлацията и скъпия живот всички ограничения са разрешени. В Ница порти отвори първият обществен магазин за хранителни артикули. Инициативата е на локалното кметство, а цените там са 3 пъти по-ниски от тези в общоприет супермаркет.

14% от популацията на Ница живее под прага на бедността. Заради възходящите цени от ден на ден фамилии мъчно съумяват да задоволят потребностите си. Ето за какво кметството на Ница реши да отвори обществен магазин за хранителни артикули. В магазина се оферират и хигиенични артикули, а с изключение на да пазарят на ниска цена, чиновници от Общинския център за обществени действия учат хората по какъв начин да разпределят бюджета си вярно и по какъв начин да се хранят уравновесено без това да им коства скъпо.

„ За страдание установяваме, че от ден на ден хора се намират в сложна обстановка и едвам съумяват да изкарат месеца, да се хранят, да живеят. Това са самотни майки, фамилии, възрастни хора. Инфлацията тежи от ден на ден. Затова кметството на Ница реши да отвори този магазин, с цел да помогне на тези хора, да излязат от рецесията, в която се намират ", споделя Дженифър Барбоза, зам.-кмет на Ница и вицепрезидент на общинския център за обществени действия.

В взаимозависимост от житейската си обстановка, хората, които могат да се възползват от ниските цени магазина имат закрепена месечна сума, която нямат право да надвишават.

„ Хората, които имат право да пазарят при нас идват след среща със обществен служащ. Не могат дойдат тук сами и без авансово уговорена среща. Според обстановката, в която се намират, разполагат с друг месечен бюджет за пазар, който не могат да надвишават. Например самичък човек разполага с 40 евро, само че при нас пазари три пъти по-евтино. Бюджетът за двойка е 50 евро, а за всяко дете се прибавя по още 5 евро. ", прецизира Лоранс Кардона, координатор на обществен магазин в Ница.

В обществения магазин не квалифицират хората като " небогати ". Пазят достолепието им и гледат на тях като на клиенти, преминаващи през сложен интервал - краткотрайно изгубили работа, преживяващи персонални или професионални рецесии. Затова магазинът е отворен за тях за период сред 6 месеца и една година - до момента в който не стъпят на крайници.

Най-много се купуват плодове и зеленчуци, както и хигиенични артикули. Всяка стока има два етикета - белият демонстрира пазарната цена, а жълтият - офертата на магазина. Така за 6 яйца тук ще платите единствено 45 евро цента, вместо 1.50 евро, а бутилка олио ще ви коства 75 цента. Ако надвишите позволения бюджет не можете да доплатите.

За да учат клиентите си да разпределят вярно бюджета си, общественият магазин организира курсове.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР