В близко бъдеще т.нар. електронна кожа ще може не само

...
В близко бъдеще т.нар. електронна кожа ще може не само
Коментари Харесай

Японски учени създадоха електронна кожа

В близко бъдеще така наречен електронна кожа ще може освен да открива здравословни проблеми, само че и да ги пресъздава.

Изследователи от университета в Токио са създали е-кожа, която може да мери виталните индикатори, като сърдечен темп, кръвна захар, кръвно налягане и други и да ги демонстрира в действително време на екран на кожата.

Дизайнът съчетава микромрежа от електроди с набор от микро LED, които могат да извеждат съществени изображения на ръката или на друго място по тялото.

Така лекарите, а и други хора ще схващат незабавно в случай че пациентът има потребност от помощ – те просто би трябвало да погледнат ръката му (или другаде, където датчикът работи), с цел да получат визия какво не е наред.

Сензорът може да се свърже и със смарт телефон и да съобщи информацията си и на облак, като я направи налична и от разстояние.

И до момента имаше опити с сходни екрани на кожата, само че те нормално се разпадат бързо след излагане на въздух, както и при нормалните придвижвания, разпъване и извъртане на кожата. Новият сензор продължава да дава информация към седмица, без да провокира инфектиране и е основан посредством обичайните техники за произвеждане на платки, което би трябвало да поддържа цената му ниска.

Създадената електронна кожа не е единствено теоретично упражнение. Компанията Dai Nippon Printing се надява да предложи е-кожа в границите на идващите 3 години, като я направи по-надеждна, усили производството и усъвършенства покритието й за по-големи повърхности.

Ако всичко върви добре, това изобретение би било изключително потребно за пациентите в домашни условия. Вместо да се постанова да носят обемен уред, който да следи положението им и да изисква деликатна инспекция, те могат да излъчват здравословното си положение към членове на фамилията или към медицински лица и да продължат живота си относително по-лесно и гладко.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР