В Близкия изток, където интересите на регионалните сили пускат разклоненията

...
В Близкия изток, където интересите на регионалните сили пускат разклоненията
Коментари Харесай

Иран разпали войната в Газа без нито един изстрел

В Близкия изток, където ползите на районните сили пускат разклоненията си на всички места и където страстите, даже негодуванието, подхранват прекалено политиката, рядко се случва войните да останат дълго време в границите на националните граници. След терористичните офанзиви, осъществени на 7 октомври против Израел от " Хамас ", спорът постепенно, само че несъмнено излиза от епицентъра си. В Ирак и Сирия проиранските шиитски милиции усилват офанзивите против американски бази. В Червено море йеменските хути, доближени до Иран, изпращат своите ракети против непознати кораби и даже нападат американски хеликоптери. Израелската войска и Хизбулла, въоръженото крило на Иран в Ливан, постоянно се сблъскват в граничната зона. Това разяснява на страниците на френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Иран, който след революцията от 1979 година дефинира Израел като зложелател на исляма, наподобява е основният районен бенефициент от зрелищната офанзива на " Хамас ". Със своите доближени, които играят прокси война за нея в Близкия изток и обновената си нуклеарна стратегия, Ислямската република слага ново предизвикателство пред Запада.

По същия метод, по който Нетаняху смяташе, че е обезвредил палестинския въпрос, като го иммобилизира в спор с ниска активност, Джо Байдън се надяваше да канализира спора с Иран. Лятото на 2023 година разреши освобождението на няколко американски пандизчии, в подмяна на размразяването на средства за Ислямската република. Относителното безмълвие на финансираните и въоръжавани от Техеран придвижвания в района създаваше илюзията за успокоение, до момента в който програмата за нуклеарно обогатяване даже беше забавила малко адското си движение. Но 7 октомври промени всичко и разруши това нежно мъртвило. От предходната седмица Съединените щати и Обединеното кралство са в директен спор с хутите, чиито бази в Йемен те удариха, с цел да се опитат да възстановят морския трафик в Червено море.

Що се отнася до нуклеарния проблем, той се върна на крайцерска скорост. Международната организация за атомна сила (МААЕ) жигосва ускоряването на обогатяването на уран до 60% от 3 на 9 кг на месец. Иран евентуално има задоволително материал, с цел да направи три атомни бомби. На нуклеарния предел и с нематериални знания в ръка, иранците провалиха годините на дипломатически договаряния със Запада, както и всички израелски опити да понижат напредъка им към бомбата посредством целенасочени убийства на учени или компютърни офанзиви. " Сякаш всичките тези години на старания на френската дипломация бяха напразни ", съжалява френски посланик, тясно зает с тематиката. Не толкоз от дълго време фактът, че Иран се оказа толкоз покрай бомбата, би провокирал огромна рецесия със Запада. Но заради липса на проект Б, западните дипломации през днешния ден остават доста дискретни по тематиката. През 2006 година последната война сред Израел и " Хамас " не докара до районен спор. Това е въпросът, който всеки си задава през днешния ден: Може ли разпалването на фронтовете от Иран и неговите съдружници в границите на " оста на съпротивата " да разшири войната?

Благоразумието на иранската връзка безспорно потвърждава, че Техеран не търси директен спор със Запада или израелците. От 7 октомври ползите на Иран в района напредват, без да му се постанова нито един изстрел. " Майсторски клас по геополитика ", разяснява посланик. Без да се намесват непосредствено, иранците съумяха да слагат под въпрос процеса на нормализиране сред Израел и Саудитска Арабия, да покачат антисемитизма в света и да се показват на фона на безполезната палестинската власт като водачите на " оста на съпротивата. " Иранското държавно управление, което, както и арабските режими, не е проявявало изключително внимание към палестинската идея преди 7 октомври, не желае да заплашва Хизбулла, най-хубавият му инструмент за въздържане, най-мощната му защитна мощ в района, излагайки я, със своя голям боеприпас от ракети и снаряди, на вероятни репресии от Израел или Съединените щати. Досега той внимаваше да не даде мотив за възможна военна интервенция. Но Техеран е подготвен да води война против враговете си, като задейства въоръжените си крила, които сами употребяват спора, с цел да укрепят йерархичната си позиция в Техеран и да усилят натиска, ориентиран към изтласкване на американците от района.

Неговото въздействие нараства още по-бързо в района, защото Иран към този момент не е изолиран. След нахлуването в Украйна през февруари 2022 година Техеран може да разчита на поддръжката на Пекин и Москва, в това число по нуклеарния въпрос. Иран разчита на двамата си съдружници, членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и огромните сили, с цел да отклонят западното ембарго и, с помощта на руско-китайското несъгласие, да спрат възможни нови наказания в Организация на обединените нации. В подмяна Техеран доставя оръжие на Русия и нефт на Китай. През 2003 година пагубната американска интервенция в Ирак провокира районна смяна в интерес на Иран. През 2013 година отводът на Барак Обама да се намеси в Сирия, с цел да наложи неговата алена линия във връзка с химическите оръжия, сътвори нов напън за Иран в района. Ще бъде ли войната сред Израел и Хамас нов тласък за иранското въздействие?

Съединените щати, не по-малко от Иран, не желаят да вземат участие в ескалация на войната в Близкия изток. Във външната политика Джо Байдън пое наследството на двамата си прародители Доналд Тръмп и Барак Обама, които накараха Америка, бързаща да влага повече в Азия в лицето на Китай, да поеме по пътя на отдръпване от политиката на Европа и Близкия изток. Вашингтон, който към този момент не желае да позволява спорове със мощ, до момента съумя да избегне ескалацията, в това число като разубеди Израел да се намеси против Хизбулла в Ливан в първите дни след 7 октомври. Но Белият дом изпрати сигнал към хутите, че остава в подготвеност да отговори на провокациите от Иран и неговите доближени в района. След Украйна Близкият изток подсети на американските водачи, че ще им бъде мъчно да си тръгнат толкоз бързо...

Още повече, че страните от района не демонстрират огромен вкус да се намесват на страната на Иран и Русия. Безсилното ливанско държавно управление не е в положение да управлява или даже да сдържа Хизбулла. Саудитска Арабия не желае да провали договарянията с хутите, нито да отблъсне арабските нации, нито изцяло да се откаже от доближаването си с Израел. Рияд и страните от Персийския залив, които имаха възприятието, че са били изоставени от Вашингтон, когато Белият дом стартира да успокоява района и концентрира напъните си върху разпространяването на нуклеарни оръжия повече, в сравнение с върху завоеванията на прошиитските милиции, се приближиха до Москва, а за някои и до Техеран. Египет и другите арабски сили също остават в очакване, принуждавайки още веднъж коалиция, образувана от Съединените щати и техните съдружници, да работи за възобновяване на реда и интернационалното право и попречване на израждането на споровете в открита война.

Но след нашествието на Русия в Украйна всеки нов фронт, включващ директно или индиректно Запада, работи в интерес на това, което неопределено назоваваме страните от " Глобалния юг ", като усилва антиамериканските настроения. И в тази избухлива среда, където алените линии могат да бъдат разбрани по друг метод от всеки и случаите се израждат за броени часове, обстановката " може елементарно да метастазира ", както сподели държавният секретар Антъни Блинкен. Още повече, в случай че Бенямин Нетаняху избере дълга война, с цел да подсигурява политическото си оцеляване. Но даже и да постави завършек на израелските интервенции в Газа, напъните на Иран да прогони американците от района и да понижи въздействието им отново ще имат преимущество пред войната сред Израел и " Хамас ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР