В близките 3-4 месеца, дано не са и повече, ни

...
В близките 3-4 месеца, дано не са и повече, ни
Коментари Харесай

Добри Митрев: Трябва да се намери път, за да не се превърнем всички в енергийно бедни

В околните 3-4 месеца, нека не са и повече, ни чакат тежки времена , сподели пред БНР ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев.
„ Тежки времена на високи цени на енергоносителите, високи цени на стоките и услугите, произлизащи от цените на енергоносителите. “

Това по думите му е голяма цена, която сега заплащат стопанските субекти , изключително тези, които закупуват своята сила на борсата за електрическа сила.

„ Към момента за жителите, за битовите консуматори обстановката сякаш не е толкоз трагична. “  

Европа мина на по-зелена сила, само че виждаме, че сега това до някаква степен е ограничител , акцентира Митрев.

„ В момента България енергийни други възможности няма огромни. “

В предаването „ Преди всички “ Добри Митрев уточни, че ще се откри правилния път, тъй че фрапантният скок на цените „ да не съсипе българската стопанска система, българското общество и да не направи всички ни енергийно небогати “ .

„ В настоящия бюджет такива буфери сега съвсем не се намират, само че в приходната част на бюджета ги има. Приходите се усилват и се усилват сензитивно, и това е доста добре. Въпросът е, че би трябвало законодателно да решим въпроса с разходните тавани . “

 Снимка: БГНЕС

Каква ще бъде цената – социално-икономическа и финансова, за това да имаме нов тип енергетика, попита още Добри Митрев предвид на представянето на българския План за възстановавяне и резистентност и уговорките на страната ни да затваря въглищните централи.

Митрев сложи въпроса какви са другите възможности пред българската стопанска система и в енергийната ни система – с какво ще заместим тези мощности и ще имаме ли задоволително сила .

„ Тази сила ще бъде национална суровина или ще бъде импорт, ще имаме ли енергийна сигурност и енергийна самостоятелност? Каква ще е цената, на която силата, която ще използваме, ще би трябвало да заплащаме? И още по-големият въпрос – каква ще е социално-икономическата цена, която всички ние като общество, икономическите субекти и жителите на територията на тези райони, в които сега оперират въглищните централи, мините, ще би трябвало да платим? Това са по-тежките въпроси, в сравнение с това да посочим избрана дата . “

Ако посочим дата, би трябвало да сме наясно имаме ли технологиите, опцията да се случи тази икономическа промяна, акцентира Митрев. Според него това не е задача единствено на държавното управление, на бизнеса или на общините – това е задача на цялото общество .

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР