В бившия СССР бетонът се използва в различни индустрии -

...
В бившия СССР бетонът се използва в различни индустрии -
Коментари Харесай

Защо в СССР не са строени бетонни пътища, въпреки наличието на много бетон

В някогашния Съюз на съветските социалистически републики бетонът се употребява в разнообразни промишлености - от него са издигнати жилищни здания, огради, доста от градските площади. Но пътищата не са правени от циментов бетон, макар че това би било разумно. За построяването на пътища се употребява и към момента продължава да се употребява асфалт.

Истината е, че качеството на съветските пътища е доста по-лошо от това на западните. Например в Съединени американски щати 65.3% от общия брой пътища са с бетонна настилка, в Китай - 63%, в Германия - 50%. А в някогашния Съюз на съветските социалистически републики те са единствено 2%. И това макар обстоятелството, че бетонът е доста по-здрав и по-издръжлив от асфалта.
От историята
Първите бетонни блокове се появяват в Америка в края на предишния век. Там под бетонната настилка се прави армирана асфалтова рамка. Тя служи като хидроизолационен пласт и придава на пътя спомагателна издръжливост. Тогава тази технология идва и в Европа.

`Защо

Бетонните пътища служат повече от половин век. Това се удостоверява от аутобаните в Германия, които са издигнати преди 50 години и към момента са в положително положение даже без главен ремонт. Има даже страховит бетонен път, издигнат през 1936 година!
Пет преимущества на бетонните пътища
1. Здравина;
2. Износоустойчивост;
3. Имунитет към топлина;
4. Висок коефициент на сцепление с транспортните колела;
5. Бързо изплащане;

А асфалтовата повърхнина не е толкоз твърда и върху нея се образуват коловози. А при горещо време асфалтът просто се топи. И даже при съблюдаване на всички технологии и неактивен трафик, експлоатационният живот на асфалтовата настилка не може да се съпостави с бетона.
Защо не направиха бетонни автомагистрали в Съюз на съветските социалистически републики?
Може би тъй като, макар големия брой преимущества на бетона, той има и редица дефекти, които стават сериозни в тамошните условия. Първо, това са особеностите на климата, който е доста недопечен в доста райони на страната ни. На второ място, това е качеството на материалите.

Бетонната лента е устойчива на високи температури, само че при доста ниски температури се разрушава. Бетонът също се въздейства неподходящо от неочаквани температурни промени - от това той губи издръжливост, което води до понижаване на експлоатационния живот.
`Защо

Като се има поради обстоятелството, че на територията на Съюз на съветските социалистически републики има доста райони със леден климат, а в някои е отвратително студено през зимата и отвратително горещо през лятото (например в Сибир), преди време се счита за неуместно да се вършат бетонни пътища.

Между другото, в Аляска, където климатът е сходен на северните съветски райони, автомагистралите също не са от бетон.

Освен това за построяването на бетонно трасе е нужна избрана марка цимент, а в Съюз на съветските социалистически републики такова на практика не се създава. В резултат на това се получава циничен кръг: бетонни автомагистрали не са направени заради липса на първични материали и първични материали не са създадени, тъй като не са търсени, защото не са издигнати циментово-бетонни пътища.
Липса на финансиране
Технологията на полагане на бетонен път е много комплицирана и скъпа спрямо асфалта. Основната причина, заради която бетонната настилка не е положена в Съюз на съветските социалистически републики, е неналичието на финансиране. И материалите, и труда са скъпи. Много по-лесно и по-евтино е да се вършат поправки на дупки или да се подмени настилката на сектор от асфалтов път, в сравнение с да се ремонтира бетонно платно.
`Защо

Освен това Съюз на съветските социалистически републики не разполага с нужното особено съоръжение. И най-после, построяването на бетон лишава доста повече време. Повече, в сравнение с за полагане на асфалт. В допълнение към комплицираните стадии на самото строителство, съгласно технологията, бетонният път би трябвало да „ улегне” най-малко месец, преди да могат да се пуснат транспортни средства по него.

А ето и пет минуса на бетонните пътища
В допълнение към неоспоримите преимущества, бетонната настилка има и дефекти:

1. Ако сместа не е приготвена вярно, бетонът стартира да ексфолира. В този случай огромните частици са изпод, а дребните - от горната страна. Следователно горният пласт стартира да се разпада. Това се случва толкоз бързо, че бетонният път става негоден след няколко години от началото на употребата. На процедура бетонните блокове няма да устоят даже една зима.

2. Неправилната нивелация води до струпване на вода. Ако в асфалта тя може отчасти да попие, то върху бетон тези локви ще стоят, до момента в който изсъхнат.
`Защо

3. Не може да се прави кърпене на бетонен път. Необходимо е да премахнете разваленото покритие на много дълъг сектор и да поставите ново. А това е рисковано и скъпо.

4. През зимата бетонните пътища изискват специфични реагенти, които костват осем пъти повече от елементарните.

5. В света няма статистика за това по какъв начин шиповете въздействат на бетона. В западните страни и в Съединени американски щати гумите с шипове не са постоянно срещани, само че в Русия множеството водачи ги употребяват през зимата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР