В битката срещу обезлесяването на Амазонка Бразилия предлага парични награди на общините

...
В опит да забави обезлесяването в Амазонка Бразилия ще предостави
Коментари Харесай

В опит да забави обезлесяването в Амазонка Бразилия ще предостави финансова подкрепа на общини, които са намалили обезлесяването е най-много

От ABC News, 5 септември 2023 г., 17:14 ч. Mazon, Бразилия обяви във вторник, че ще предостави финансова подкрепа на общини, които са намалили най-много процента на обезлесяване.

По време на Деня на Амазонка в страната, президентът Луиз Инасио Лула да Силва също подписа създаването на две местни територии, които обхващат общо 207 000 хектара (511 000 акра) — над два пъти размера на Ню Йорк — и на мрежа от консервационни зони до местната територия Янонами, за да действат като буфер срещу нашественици, предимно незаконни златодобивчи.

„Амазонка бърза да оцелее след опустошението, причинено от тези няколко души, които отказват да видят бъдещето, които след няколко години изсякоха, изгориха и замърсени това, което на природата са били нужни хилядолетия, за да създаде“, каза Лула по време на церемония в Бразилия. „Амазонка бърза да продължи да прави това, което винаги е правила, за да бъде от съществено значение за живота на Земята.“

Новата програма ще инвестира до 120 милиона долара в техническа помощ. Парите ще бъдат разпределени въз основа на резултатите на общината за намаляване на обезлесяването и пожарите, измерени чрез официално сателитно наблюдение. Списък на общините, отговарящи на условията за финансиране, ще се публикува ежегодно.

Ресурсите трябва да бъдат инвестирани в право на собственост върху земя, наблюдение и контрол на обезлесяването и пожарите и устойчиво производство.

Парите ще дойдат от Amazon Fund, който е получил повече от 1,2 милиарда долара, предимно от Норвегия, за подпомагане на плащанията за устойчиво развитие на региона. През февруари Съединените щати се ангажираха да дарят 50 милиона долара за инициативата. Два месеца по-късно президентът Джо Байдън обяви, че ще поиска от Конгреса допълнителни 500 милиона долара, които да бъдат изплатени за пет години.

Най-критичните общини са разположени по дъгата на обезлесяването, обширен регион по протежение на южната част на Амазонка. Този регион е крепост на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро, който предпочиташе агробизнеса пред опазването на горите и загуби преизбирането миналата година.

„Вярваме, че не е достатъчно просто да поставите знак, който казва „забранено е да се прави това или онова“. Трябва да бъдем убедителни.“ каза Лула във връзка с отношенията си с кметовете и управителите на щатите на Amazon.

Лула обеща нулево нетно обезлесяване до 2030 г., въпреки че неговите мандатът приключва две години по-рано. През първите седем месеца от третия му мандат имаше 42% спад в обезлесяването.

Бразилия е петият най-голям емитер в света на парникови газове, с почти 3% от глобалните емисии, според Climate Watch, онлайн платформа, управлявана от Института за световни ресурси. Почти половината от тези емисии идват от обезлесяването. Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. Бразилия се ангажира да намали въглеродните емисии с 37% до 2025 г. и 43% до 2030 г.

___

Показването на климата и околната среда на Associated Press получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорна за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР