В бистрите води на Големия бариерен риф обикновен мъжки килимов

...
В бистрите води на Големия бариерен риф обикновен мъжки килимов
Коментари Харесай

Какво да правите, ако гаджето ви е 70 пъти по-голямо от вас

В бистрите води на Големия бариерен риф елементарен мъжки килимов октопод се доближава към женска. Този мъжки не се тормози дали ще успее да покаже най-ярката си багра, нито пък ще му се наложи да се бие с различен мъжки, с цел да оплоди женската. Всъщност не се знае дали женската изобщо вижда бъдещият татко на децата ѝ.

Мъжкият килимов октопод е не по-голям от 2.5 сантиметра. Женските, по които си пада? Често доближават дължина 180 сантиметра. Тогава по какъв начин е допустимо толкоз дребен мъжки да опложда яйцата на толкоз голяма женска?

Повечето животни се нуждаят от непосредствен полов контакт за възпроизвеждане. Двата най-използвани метода са вътрешно оплождане (хората) и външно (хайвера на рибите). Погледнато по този начин, е сносно мъжките и женските да са с релативно идентични размери. Но по аргументи, неразбираеми никому, с изключение на на самата еволюция, при някои животни мъжките и женските са с огромна разлика в размерите.

Килимовият октопод (Tremoctopus violaceus) е едно от дребното животни, което прави изключителни неща, с цел да преодолее фрапантните разлики сред мъжките и женските. Мъжкият се качва върху женската, която е 72 пъти по-голяма от него. Вместо да търси дълготрайна любовна връзка, мъжкият откъсва профилираното си за съвкупление пипало,познато като хектокотилно рамо, и го слага в женската, която ще се възползва от него по-късно. Мъжкият си потегля със седем пипала, само че въпреки всичко в сигурност.

Друг забавен образец са мъжките паяци. Те би трябвало да се тормозят освен от размерите на женските, само че и от канибалистичните им пристрастености. В някои случаи дребният размер в действителност оказва помощ на мъжкия паяк.

 

Тигров паяк. Schelle/Flickr

„ Женската може да не успее да види мъжкия “, допускат учени. „ Женската също може да пренебрегва мъжкия, тъй като даже да го изяде, той няма да я нахрани. “ В дълготраен проект естественият асортимент е в интерес на дребните мъжки, тъй като в последна сметка оплождането е сполучливо, а и индивидът оцелява. Все отново при мъжките паяци не е добре да си най-дребният, тъй като те се конкурират с други мъжки и това би било минус.

В някои случай, разликата сред половете не е единствено в размера. Единият пол изобщо не съумява да се развие изцяло. Ако смятате, че женският килимов октопод е нещо чудовищно, значи не сте виждали женски морски демон (сем. Ceratiidae) .

Женски морски демон. Мъжкият е с размерите на израстъка над устата на женската. Wikicommons

Женският морски демон има голяма челюст и огромен биолуминисцентен тумор пред лицето си, който ѝ оказва помощ да притегля плячка. За разлика от женската, мъжкият ловува единствено женски, тъй като те са единствения му късмет за оцеляване. Размерът на мъжкия съставлява единствено 1/64 от този на женската, като липсва изцяло развита уста или храносмилателен тракт. Единствената вяра на мъжките е да открият някоя женска и да забият недоразвитите си челюсти в коремната ѝ област. Ухапването изпуска химикали, които слепят устата на мъжкия с тялото на женската. Понякога за една женска има слепени няколко мъжки „ паразити “, които остават цялостен живот, хранейки се от женската, само че пък снабдявайки я със сперма.

Тези случаи на рискови двойки съставляват предизвикателство освен за тях, само че и за учените, които ги учат. Десетилетия наред никой не беше виждал мъжки килимов октопод, тъй като всеки е търсил нещо сходно на женската. Това е положително увещание, че на моменти би трябвало да гледаме оттатък елементарните човешки разбирания и предубеждения.

Nautilus

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР