В Берлин отвори врати Документален център, разказващ историята на прокудените

...
В Берлин отвори врати Документален център, разказващ историята на прокудените
Коментари Харесай

Избягали, прокудени, търсещи убежище: тяхната история заслужава да бъде чута и видяна


В Берлин отвори порти Документален център, разказващ историята на прокудените и бежанците по света, в това число на 14 милиона германци, изгубили родината си след края на Втората международна война.

Това място припомня за една от най-тъмните страници в немската история и последствията от нея. Центърът за гоненията, бягството и помиряването, както публично се назовава, разглежда темата за прокудените германци, само че също и на доста други хора по света с сходна орис, споделя неговата директорка Гундула Бавендам. Той беше публично открит от немската канцлерка Ангела Меркел на 21 юни в Берлин.
Редакцията предлага
" Да схванеш какво значи загуба "

На първия етаж на непрекъснатата документална галерия посетителите могат да проследят историята на насилствената миграция по света - до бежанците от Сирия и бягащите от Мианмар рохинги.

Съдбата на 14 милиона прокудени германци е разказана на втория етаж на центъра. За да стигнат до него обаче посетителите би трябвало да преминат през тематичните зали, в които да научат повече за нацисткия режим в Германия, Холокоста и ролята на съюзническите сили. Така се онагледяват както аргументите, по този начин и резултатът от тези исторически събития.

Третата част от непрекъснатата галерия е отдадена на идването и разпределянето на прокудените на територията на окупационните зони, на които е била разграничена Германия след войната.

Изложбата, ситуирана на повече от 5 хиляди квадратни метра, събира експонати, видеа със свидетелства на очевидци и голям брой осведомителни табели. Тя се обитава в по този начин наречената " Къща на Германия ". За задачата историческата постройка е била санирана за 63 милиона евро.

Темата поражда несъгласия

Подпалената от нацистите война лишава живота на милиони хора по света. След нейния край стартира одисеята за доста германци, живеещи на Изток, само че също по този начин и за поляци, унгарци и представители на други етноси, принудени да търсят избавление посредством бягство. Те потеглят на Запад, където намират леговище в следвоенна Германия. В руската окупационна зона например една четвърт от популацията са били точно бежанци. Първоначално те не са посрещнати доста задушевно във времена на огромните ограничения и апетит, провокирани от войната.

В първите години след основаването на Федералната република (ФРГ) над 20 на 100 от гласоподавателите са били бежанци и прокудени от родните им места хора. В Германска демократична република прокудените са наричани " преселници " и получават помощ с цел да се интегрират в обществото, след 1950 година обаче тематиката се стигматизира. 

Ангела Меркел откри Документалния център

Малко знамение е, че изложбата към този момент е отворена. От първичната концепция за такава галерия до откриването ѝ изминаха цели 22 години. Причината е, че тематиката за прокудените постоянно е пораждала доста остри политически несъгласия. Центърът се ръководи от съвет, в който вземат участие представители на държавното управление, църквите, на Съюза на прокудените, само че също по този начин и политици.

От на следващия ден - 23 юни - непрекъснатата галерия ще бъде открита и за необятната общност. Входът е свободен.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР