В Белозем, отличен с наградата Европейско село на белия щъркел,

...
В Белозем, отличен с наградата Европейско село на белия щъркел,
Коментари Харесай

Белозем вече има Музей на щъркела

В Белозем, отличен с премията " Европейско село на белия щъркел ", към този момент има Информационен център за дългокраките птици. Своеобразният музей е построен в партньорство сред локалното читалище " Просвета-1909 ", кметството в селото и община Раковски, и " Зелени Балкани ".

Идеята за него е още от 2015-та година, когато е включена в локалния проект за деяние на Белозем като Европейско село на щъркелите. В самобитния музей ще бъдат подредени табла, картини и макети, посредством които ще се показват образно особеностите на най-красивите птици, гнездящи в Белозем.

Заради най-многочислената колония на щъркели в България - над 40 двойки, през 2005-та селото бе включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел от " ЕвроНатур ", откъдето финансират самодейността за Музея. От години обществеността в Белозем се грижи за щъркелите, организирайки разнообразни природозащитни действия посредством Кметството, Читалището и Училище,,Гео Милев “, на чийто покрив гнездят повече от половината птици в селото.

Тази година обичайният фестивал на белия щъркел е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР