В Беларус днес започна съдебен процес при закрити врата срещу

...
В Беларус днес започна съдебен процес при закрити врата срещу
Коментари Харесай

В Беларус започна съдебен процес срещу журналист и активист от полското малцинство


В Беларус през днешния ден стартира правосъден развой при закрити врата против беларуския публицист Анджей Почобут, който е представител на полското малцинство.  Процесът започва на фона на репресиите против критици на президента Александър Лукашенко и напрежението сред Минск и Варшава, съобщи Франс прес.

Временно ръководещият полското посолство в Минск Марчин Войчеховски сподели пред Агенция Франс Прес, че процесът е почнал в западния град Гродно, който е бил част от Полша сред 1919 и 1939 година В града живее огромно полско малцинство и той се счита за бастион на беларуската съпротива.

49-годишният Анджей Почобут е упрекван за това, че е призовавал за интернационалните наказания против Беларус и за „ подстрекателство към обществена омраза “. Журналистът може да получи до 12 години затвор.

Кореспондент в Беларус на полския вестник " Газета Виборча " и деятел за правата на полското малцинство в Беларус, Почобут беше задържан през март 2021 година

Временно ръководещият полското посолство в Минск сподели, че не е бил позволен в правосъдната зала и процесът е почнал при закрити врата.

По публичното радио полският заместник-министър на външните работи Пьотър Вавжик прикани през днешния ден за освобождението на журналиста и сподели, че " обвиняванията против него нямат връзка с действителността ".

" Почобут не се съобщи. Беларуските управляващи му предложиха независимост, в случай че напусне страната, само че той отхвърли ", се споделя в изявление  на представителя на Беларуската асоциация на публицистите Борис Горецки.

Отношенията сред Варшава и Минск са обтегнати през последните години. Много белоруски опозиционери са получили политическо леговище в Полша, откъдето не престават да се занимават с активистки действия. Позицията на двете страни е противоположна и по въпроса за украинския спор. Минск поддържа Москва в нейната инвазия, до момента в който Варшава е един от огромните съдружници на Киев, показва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР