В бързо развиващия се свят на технологиите вече навлизат инструменти,

...
В бързо развиващия се свят на технологиите вече навлизат инструменти,
Коментари Харесай

Запознайте се с Devin – първият в света софтуерен AI инженер, който може да промени всичко

В бързо развиващия се свят на технологиите към този момент навлизат принадлежности, които дават обещание да трансформират радикално разпоредбите на играта. Такъв е и Devin, основан на изкуствен интелект програмен продукт, който дава поръчка, че ще трансформира напълно метода на писане и внедряване на код. Респективно и работата на програмистите.

Създаден от стартъпа за изкуствен интелект Cognition Labs, който има поддръжката на Founders Fund, Devin бива описван като първия по рода си самостоятелен инструмент, който има способността да приема елементарна команда и да я трансформира във работещ уеб страница или софтуерна стратегия.
Автономен инструмент 
Концепцията за инструмент с изкуствен интелект, кадърен да кодира независимо, не е напълно нова. GitHub и инструментът за разработчици Copilot на Microsoft към този момент навлязоха в тази област. Автономното шифроване с изкуствен интелект обаче издига тази идея до невиждани висоти. За разлика от своите прародители, Devin може независимо да извършва цели планове, като отстранява нуждата от човешка интервенция.

Той не е просто въздържан помощник, който оказва помощ при кодирането. Той действа по-скоро като самостоятелен чиновник, който старателно извършва дилемите си. След като получи поръчка, Devin се впуска в независимо образование, като претърсва интернет за просветителни материали, с цел да научи по какъв начин да извърши задачата. Той даже може да отстранява проблеми, зародили по време на инженерния развой.

В демонстрационен видеоклип основният изпълнителен шеф на Cognition Labs Скот Ву хвърля повече светлина за това по какъв начин потребителите могат да взаимодействат с Devin. Човек може да наблюдава неговия команден ред и работен развой, до момента в който той минава през разнообразни стъпки, с цел да извърши задачата си. Въпреки че хората имат опция да се намесват, в случай че желаят, Devin е планиран да работи самостоятелно.

Devin AI освен добавя и предлага код, само че и може да ръководи процеса на основаване и стартиране на цели софтуерни приложения от край до край – нещо, което огромните езикови модели (LLM) като Gemini на Гугъл или ChatGPT на OpenAI не са в положение да създадат.

Devin работи самостоятелно със личен редактор на код, команден ред и браузър. Той систематично вкарва софтуера в практиката, като сегментира работата на управляеми стъпки и може да възнамерява и извършва комплицирани инженерни планове, които включват стотици до хиляди решения.
Въздействието на Devin
При тестванията, извършени от Bloomberg, той съумя да кодира съществена игра Pong и да сътвори уеб страница от нулата за по-малко от 20 минути. Това впечатляващо достижение показва капацитета на Devin да бъде потребен инструмент освен за софтуерни инженери, само че и за нетехнически лица, които желаят да създават свои планове. По-времеемките и тромави задания могат да бъдат трансферирани на Devin, което ще разреши на потребителите да се съсредоточат върху други аспекти на работата си.

Въпреки това появяването на инструмент с изкуствен интелект като Devin, предопределен всъщност да размени софтуерните инженери, поражда някои опасения. Както показва компютърният академик Силас Алберти:

Това е по-малко като помощник, който оказва помощ с кода, и повече като същински чиновник, който прави личните си неща “.

Това евентуално би могло да докара до възлагане на работа на външни реализатори или до увеличение на работното натоварване на инженерите, като по този метод се отстраняват от пазара някои инженерни длъжности от по-ниско равнище.

Фразата „ научете се да програмирате “ наподобява става все по-малко настояща в ерата на AI. С появяването на принадлежности за самостоятелно шифроване с изкуствен интелект – като Devin – пейзажът на софтуерното инженерство безспорно ще претърпи обилни промени.

Въвеждането на самостоятелния Devin бележи забележителен стадий в региона на софтуерното инженерство, което евентуално ще бъде преосмислено от тези софтуерни достижения. Макар че това може да слага и доста провокации, то също по този начин открива свят на благоприятни условия за нововъведения и прогрес.
Кои са най-големите IT работодатели в България?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР