В българските зоопаркове се отглеждат животни без лиценз и в

...
В българските зоопаркове се отглеждат животни без лиценз и в
Коментари Харесай

Мечки, лъвове и тигри в зоопарвете ни се отглеждат в бетонни гарсониери

В българските зоопаркове се отглеждат животни без лиценз и в неподходяща среда, която не дава отговор на законовите условия . Лъвове, мечки, тигри и други към момента живеят затворени в голи бетонни кафези, издигнати преди повече от 50 години. Случва се някои от българските зоопаркове да получат лиценз без да има забележими промени в средата за животните, оповестиха разтревожени деятели от „ Четири лапи “, базирайки се на данни от настоящ отчет на фондацията.

Повече от 10 години организацията ни работи за възстановяване живота на дивите животни, отглеждани в плен. Това е и интервалът, който обгръща отчетът, обясниха пред Радио София Магдалена Пенева и  Марина Атанасова от „ Четири лапи “ . България е транспонирала и ползва европейската наставления за зоопарковете и направеният документ прави преглед на осъществяването.

„ За страдание, след повече от 10 години виждаме, че огромна част от мечките, лъвовете, тигрите се отглеждат в бетонни гарсониери, строени през 60-те и 70-те години на предишния век . Крайно време е това да се промени “, посочи Магдалена Пенева.

В момента съществуват 17 зоологически градини, отворени за гости, в това число и един зоопарк, чийто лиценз е лишен през 2011 година Според отчета на „ Четири лапи “ най-малко 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки и в огромна част от тях - би трябвало незабавно да подобрят изискванията за тези типове, с цел да дават отговор на характерните за тях потребности и на законовите условия.

„ Причината - остарялата материална база, се усеща повече при по-малките зоопаркове “, добави Марина Атанасова. – „ Да не забравяме просветителната функционалност на тези места. Въпреки пренебрегването на нормативните условия, наказания не се постановат . Обществото демонстрира схващане. Трябва обаче да се ангажират контролиращите органи и притежателите. “

В рамките на акцията си Зов за зоопарковете „ Четири лапи “ упорства незабавно да се приключи развъждането на огромни хищници като мечки и огромни котки в зоологически градини, които не могат да обезпечат нужните условия, заради липса на място, подобаващи заграждения или други запаси.

От фондацията оферират съответни рекомендации за реализиране на сходство с задачите на Директивата за зоологическите градини на Европейски Съюз. Това включва - надзор и обмисляне за стабилно възстановяване на обстановката от способените органи, както и използване на положителни практики и дейно ръководство от притежателите на зоологически градини в страната.

Като позитивни образци Магдалена Пенева и  Марина Атанасова показаха зоопарковете в София и Добрич. Към недобрите образци са зооместата в Хасково и Кюстендил, Благоевград и други.

С активистките беседва Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР