В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство.

...
В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство.
Коментари Харесай

Честит да си, Иване! frognews.bg

В българските традиции Ивановден е ден за побратимяване и кумство. Момчетата, които желаят да се побратимят, вървят в домовете си, с цел да получат благословия от майката на другия. Тя ги посреща с китка бръшлян и чемшир, завързана с червен конец, и ги подарява с златна паричка - да е безконечна дружбата им.

Ритуалът за побратимяване е следният: Младежите, които желаят да са побратимят, стъпват с единия крайник върху неизгаснали въглени - с цел да милеят един за различен. После отпиват вино - знак на кръвта, която ги свързва, и отчупват три обредни хляба, с цел да се свържат родите им. Ако са женени, съпругите им от този ден нататък ставали посестрими. Новото роднинство се закрепяло от три поредни танца: чепня - изпълнявана от посестримите, чер пипер - игран от мъжете на трите рода, и нямско хоро - с присъединяване на всички. На обяд се върви у кумовете, кумците носят пита, баница, месо, вино и дарове.

Трапезата на Ивановден не се раздига до другата заран. Смята, се че в случай че си именик и не ти дойдат посетители е неприятна прокоба. Характерно е приготвянето на варено жито, ястия с булгур, фасул, ошав, печени ребърца, свинска пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка.

Имен ден имат: Иван, Иванка, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Иванина, Иво, Ива, Йоан, Калоян, Жан, Ян, Яна, Янко и производните им.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР