В български териториални води няма открити мини. Това съобщи командирът

...
В български териториални води няма открити мини. Това съобщи командирът
Коментари Харесай

Командирът на Военноморските сили: В български териториални води няма открити мини

В български териториални води няма открити мини.

Това заяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг в Щаба на военния ни флот във Варна. Военноморските сили на Република България са в непрестанен контакт с морските оперативни центрове на прилежащите страни и поддържат подготвеност за дейности за разкриване и неутрализиране на плаващи мини, уточни той.

Контраадмирал Кирил Михайлов срещна публицистите с настоящата конюнктура по сигурност на корабоплаването в западната част на Черно море, където до през днешния ден са открити общо три мини. Първата е открита и унищожена на 26 март 2022 година в пролива Босфор от Военноморски сили на Република Турция. На 28 март 2022 година на отдалеченост 12 морски благи източно от н. Инеада е получен сигнал за друга мина, открита от турски риболовен транспортен съд. Военноморски сили на Република Турция са обследвали региона, разкрили са я и са я обезвредили. На 28 март 2022 година на отдалеченост 38 морски благи източно от н. Мидия е получена информация за открита мина, която е обезвредена в 14.30 ч. от Военноморски сили на Румъния. По-късно Военноморски сили на Румъния са получили информация за допустима втора морска мина в техните национални морски пространства, само че при проучване на региона такава не е открита. Откритите и обезвредени три плаващи мини са класифицирана от вид „ МЯМ “.

На 28 март 2022 година във Военноморски сили на Република България са получени три сигнала за евентуални плаващи мини. Първият сигнал е подаден в 11.35 ч. във Военноморски сили от Морския избавителен координационен център за видян подозрителен обект в точка с координати Ш=43⁰02.35′ N Д=028⁰47.13′ Е. Вторият сигнал е получен към 13.15 ч. от Главна дирекция „ Гранична Полиция “ за обект, видян в точка с координати Ш=42⁰53.4′ N Д=028⁰58.8′ Е. В 13.50 ч. е получен трети сигнал от Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (Трафик кулата). Моторен транспортен съд „ AVALOV ” рапортува, че следи обект на 12 морски благи източно от нос Галата. По подадените сигнали експерти от Военноморски сили правят планове за установяване на регионите, които би трябвало да бъдат обследвани. В осъществяването на тази задача вземат участие екипажи на вертолет „ Пантер “ и корвета,,Решителни “. След направените обследвания на регионите от въздух и море, мини не са открити.

По отношение на сигурността на корабоплаването се вземат всички нужни ограничения, с цел да се предотвратят нежелани произшествия, уточни контраадмирал Михайлов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР