В българската рафинерия на брега на морето тези алтернативи могат

...
В българската рафинерия на брега на морето тези алтернативи могат
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Енергийната зависимост на България от Русия се надценява

" В българската рафинерия на брега на морето тези други възможности могат доста по-лесно да бъдат открити. Трябва да се мисли за други възможности в доставките на нуклеарно гориво, от години се създават такива сюжети. От тази позиция доста постоянно в България се надценява тази взаимозависимост. "

Такова нетрадиционно мнение изрече през днешния ден пред БНР програмният шеф на Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов. По думите му, във връзка с нефта страната не е в сложното състояние на рафинерии в Централна Европа, свързани с съветски тръбопроводи, където доста мъчно може да се доставя различно петрол.

Освен това акцентира ще България е относително дребен консуматор на газ. Сега в доста по-голяма степен това ползване може да бъде заместено, за разлика от 2009 година, когато нямаше по какъв начин да се получи в допълнение газ, разяснява специалистът.

Все отново - огромният въпрос пред нас си остават директните газопроводи и дали при ескалация на напрежението в Украйна ще се стигне до тяхното прекъсване, което ще има съществени последици за страните, свързани с тях.

" Много съществено се смениха целите. Докато в последните десетина години Европейски Съюз залагаше най-вече на целта справяне с климатичните промени, за европейския Зелен пакт, в този момент внезапно аспектите на енергийната сигурност и конкурентноспособността на европейската промишленост станаха водещи ", сподели Стефанов.

И продължи - Германия и доста страни от Източна Европа, които са доста подвластни от съветски енергийни запаси, имат по-въздържана позиция.

Според него Европа " много съществено върви към отделяне " от съветската енергийна взаимозависимост. Стефанов разясни, че това се случва както през вътрешно преразпределение на европейския пазар, по този начин и през по-сериозен ангажимент за доставки от Съединени американски щати.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР