В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от

...
В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от
Коментари Харесай

Доц. Тонка Върлева: В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от официално регистрираните

В България инфектираните с ХИВ са два-три пъти повече от публично записаните, това сподели в изявление пред Българска телеграфна агенция доцент Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо обмисляне към Борда на Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария.

От началото на годината до момента новорегистрираните ХИВ положителни българи са 299, като 25-30 на 100 от тях са задгранични жители, а огромна част от тях са лица от Украйна, уточни доцент Върлева. Продължава работата по основаване на ваксина против ХИВ, сподели още доцент Върлева. По думите й основаването на имунизацията се затруднява поради прекомерно бързата неопределеност на вируса. В света над 6 милиона души не знаят, че са инфектирани с ХИВ инфекцията, добави тя.

От началото на 2022 година до момента в България има 299 новорегистрирани носители на ХИВ инфекцията, като 25-30 на 100 от тях са задгранични жители, а огромна част от тях са лица от Украйна, сподели доцент Върлева.

По думите й всички те получават антиретровирусна терапия. Регистрираните с ХИВ зараза в България общо са 4020 души. Прави усещане, че през последните години в страната ни 80-90 % са инфектирани по полов път, като близо половината от тях са мъже, имащи полови контакти с мъже. Близо 5 % от инфектираните са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати, главно на хероин. За съпоставяне, през 2007-2008 година инфектираните измежду инжекционно употребяващите опиати беше над 40 %, уточни лекарят. Благодарение на стратегиите за продан на игли и спринцовки, както и своевременното включване на подвластните в метадонови стратегии, броят на инфектираните в тази група понижа. По думите й би трябвало да се регистрира обаче и фактът, че е намаляла използването на инжекционни опиати за сметка на пероралните. Инжекционната приложимост на опиати води до опасности от болест с изключение на с ХИВ, с хепатит В или хепатит С. Хепатит С е 100 пъти по-заразен от ХИВ, сподели още доцент Върлева.

Всяка година Министерството на здравеопазването провежда търг за централна доставка за проби за СПИН. Ежегодно се провеждат четири акции, в които се разпространяват проучванията за ХИВ и всяка година се изследват към 250 - 300 хиляди души. По думите й по време на коронавирус вълната броят им е намалял поради усложнения достъп до проучвания.

На 1 декември се отбелязва Световният ден за битка със СПИН.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР