В България трайно напоследък 58-59% от анкетираните за ситуацията с

...
В България трайно напоследък 58-59% от анкетираните за ситуацията с
Коментари Харесай

Недоверието към коронавируса донякъде е недоверие към властта

В България трайно в последно време 58-59% от интервюираните за обстановката с ковид споделят мнението, че опасността от него е пресилена.

В началото на рецесията имаше интервали, в които над 70% от запитаните споделяха, че тематиката се преувеличава, което значи, че въпреки всичко има известно отрезвяване, само че това разбиране остава мощно публикувано, тъй като 59% въпреки всичко е болшинство.

А и не е малко на фона на данните за света. Световната асоциация " Галъп интернешънъл " направи към този момент три световни сондажа, в които са изследвани главните наранени страни в света. На този декор България е една от страните с най-голям дял на жителите, които считат, че опасността е пресилена. Всичко това значи, че в България няма суматоха.

Ако има някаква наклонност в световен мащаб, тя е следната – обществата, които в по-малка степен бяха наранени от пандемията и които са по-далеч от одобрените западни демокрации, са по-склонни да намират обстановката за пресилена. От една страна е разбираемо за какво това е по този начин - когато си по-малко обиден, по-лесно си податлив да приемеш, че опасността не е толкоз сериозна.

Втората част от обяснението обаче си заслужава по-специално внимание – става известно, че недоверието към ковид е нещо като белег на обществата, които като цяло са по-скептични към формалната информация и към демократичния и демократичен ред като цяло. Колкото си по-далеч от западните демокрации, толкоз по-вероятно е да смяташ, че има някаква тайна доктрина, че обстановката е пресилена. Тоест, това е някакъв балкански, източен скепсис изобщо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР