В България тази нощ пристигнаха 92-ма членове на семейства на

...
В България тази нощ пристигнаха 92-ма членове на семейства на
Коментари Харесай

92-ма членове на семейства на служители от съдебната власт в Украйна пристигнаха у нас

В България тази нощ дойдоха 92-ма членове на фамилии на чиновници на правосъдната власт в Украйна. Заради мобилизацията на мъжете в Украйна пътуващите са единствено дами и деца.

Те идват от градове, в които се водят военни дейности и ще бъдат настанени в България в почивна база на прокуратурата. 

Евакуацията е била проведена в границите на 24 часа, съобщи основният прокурор на България Иван Гешев, който беше на границата при Дуранкулак, с цел да посрещне двата рейса от Украйна.

„ Свързаха се с мен представители на украинската прокуратура, разговарях с украинския основен прокурор, с други представители на украинската правосъдна власт. Първоначално това беше единствено концепция. В събота незабавно се обадиха сутринта и се наложи незабавно да организираме нещата. Организирахме настаняването им в почивна база на прокуратурата на република България “, изясни той.

Пристигналите в България дами и деца са най-вече бесарабски българи, които сами са поискали да бъдат евакуирани в нашата страна, уточни Иван Гешев.

Той добави, че е подготвил предложение за даване на две бази на прокуратурата за настаняване на бежанци, което би трябвало да бъде разисквано от пленума на Висшия правосъден съвет. В тях ще могат да бъдат приютени още към 200 индивида. 

Иван Гешев изрази и благодарността си към основните прокурори на Молдова и Румъния за тяхното подпомагане по акцията за евакуация на 92-мата членове на фамилии на чиновници на правосъдната власт в Украйна.

До среднощ на 6-и март през граничния конролно-пропускателен пункт " Дуранкулак " в страната ни са влезнали 8184 украински жители.

Няма точна статистика какъв брой от тях са останали на територията на област Добрич, защото една част от тях минават директно или остават единствено за няколко дни.

Уляна Димитрова от Българо-украинското сдружение в Добрич съобщи, че сега най-вече се нуждаят от места за настаняване.

" Тук идват майки с деца. Трябва да ги приберем на топло и що годе при такива условия, при които те към този момент да могат да се стоплят, да има къде да спят и да има къде да си сготвят ", изясни тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР