В България сме свидетели на пълзящ фашизъм. Това каза в

...
В България сме свидетели на пълзящ фашизъм. Това каза в
Коментари Харесай

Тео Ушев: В България има пълзящ фашизъм

В България сме очевидци на пълзящ фашизъм. Това сподели в предаването „ 120 минути “ Теодор Ушев, дни след формалната премиера за България на кино лентата „ Фи 1.618 “ и броени часове откакто разгласи, че ще даде последното си изявление за българска медия.

„ Пълзящият фашизъм постоянно стартира с изгарянето на книги. Вижте какво се случи в Русия – не бяха убийствата на публицисти, фашизмът стартира с изгарянето на книги и със затварянето на театри. Същото се случва и в България. Започва се с театрите, публицистите са идващите “, съобщи той.

Според Тео Ушев българското общество е разграничено единствено в обществените мрежи и в новогодишното послание на президента. Разделението е изкуствено. Хората в страната обаче са естествени, обезпокоени от протичащото се.

„ Не имах вяра, че експанзията в обществените медии е действителна. Затова направихме един тур с кино лентата в Бургас, Варна и Пловдив. Исках да видя по какъв начин в действителност реагира публиката. Оказах се прав – хората са естествени, не са нападателни, диалогични са и премиерата беше същински празник за екипа на кино лентата. В същото време от месеци против кино лентата имаше тролски офанзиви, които са платени от някого “, изясни той.

След всеки анонс за кино лентата са се изливали по 400-500 обидни коментара против Теодор Ушев или някои от актьорите, които са взели участие във кино лентата. Ушев призна, че няма проблем с това да бъде обиждан, само че изживява доста мъчително нападките против актьорите и други хора от екипа му.

„ Един актьор, с цел да стане добър, би трябвало да развие дадена сензитивност – всичко да минава през сърцето му. Това е един мускул, който би трябвало да се упражнява, да бъде колкото се може по-чувствителен. Но с цел да работиш в България би трябвало да си сложиш скафандър, който да те пази от токсичната атмосфера “, призна още Тео Ушев.

Според него, в случай че човек си постави маска, тогава става дисциплиниран актьор, подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки. Тогава стопира да бъде този сензитивен актьор, който би трябвало да твори. „ Аз би трябвало да избера дали да бъда носорог, на който изобщо не му пука, или да бъда свободен “, посочи той.

Премиерата на неговия филм съответства със свадите в Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Според Теодор Ушев обаче последните събития са единствено една дребна част от това, което се случва през последните 20-30 години с културата в България – редовно оскърбление на артистите от страна на политическата класа.

„ Тук не става дума единствено за системата „ разделяй и владей “ посредством стартирането на един кокал, за който всички да се бият. Всички във всички гилдии се ненавиждат. Това, което се случва в Народния спектакъл е израз на всичко това – царува някаква гъста и непрогледна мъгла, както и непробиваем боязън от мощните на деня, от това да не ти спрат издръжката “, разяснява той последните кавги в културата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР