В България се очаква по-сериозен ръст на лошите кредити в

...
В България се очаква по-сериозен ръст на лошите кредити в
Коментари Харесай

МВФ: България да се готви за ръст на лошите кредити

В България се чака по-сериозен растеж на неприятните заеми в идните месеци поради приключването на. Банките и Българска народна банка би трябвало да са готови за процеса и, в случай че се наложи, краткотрайно да работят под законовите условия за финансовите буфери.

Това е една от главните констатации на постоянната задача на Международния валутен фонд в България. Тази година институцията, ръководена от Кристалина Георгиева, организира задачата си онлайн.

Банковата почивка за жители и компании, потърпевши от пандемията, бе оповестена у нас през април. На клиентите бе разрешено да употребяват най-много 6-месечна пролонгация по вноските си. За доста жители и компании тя изтича към Нова година, а за последните, възползвали се от мораториума – до 31 март 2021.

Българска народна банка разгласи, че са, което е към 15% от отпуснаните от кредитните институции заеми. За тях през 6-месечния интервал на мораториума банките не се постановяваше да вършат обезщенки и да заделят запаси за отсрочените заеми, тъй като те се водеха постоянни. Ако обаче заплащанията по част от тях не бъдат възобновени, неприятните заеми ще се появят в балансите. Отделно, доста жители и компании не съумяха да се възползват от банковата почивка, тъй като не отговаряха на изискванията, въпреки да изпитват усложнения. Все още няма обществени публични прогнози за утежняването на балансите на банките.

МВФ напомня, че равнището на неприятните заеми в България беше над междинното за Европейски Съюз даже преди рецесията. Въпреки това българските банки влязоха относително готови поради по-високите регулаторни условия у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР