В България са открити оръжия в тайник на Хамас. Това

...
В България са открити оръжия в тайник на Хамас. Това
Коментари Харесай

Разследването на Шпигел: Минавало ли е оръжие за „Хамас” през България

В България са открити оръжия в тайник на " Хамас ”. Това разкриват следствия на немските издания ARD и " Шпигел ”. До тях се стига откакто през декември в Германия и Нидерландия четирима мъже бяха арестувани по съмнение, че са членове на " Хамас " и са възнамерявали офанзиви против еврейски институции.

След следи, сочещи към страната ни по време на следствието след ареста на четиримата мъже, немските управляващи  - в съдействие с българските си сътрудници, откриват тайника в България. Известно е, че арестуваните са получили заповед да пренесат в Берлин оръжие от под земята склад, който е бил основан в предишното от терористичната организация на територията на Европа. Задържаните са търсели тайника в Полша, само че безрезултатно.ръжието е намерено у нас.

Холгер Шмидт, публицист и специалист по тероризъм, както и един от създателите на следствието на ARD, застана пред камерата нa NOVA. " За всички ни е изненада, че е имало тайник с оръжия на " Хамас ” в Европа. Картината, която аз имам за този тайник е… би трябвало да си го визиите като дърво на поляна в гориста околност, под което оръжията за били закопани. Оръжията са били в алуминиев куфар. Oпитано е всичко да се прибере в огромен найлонов плик, сходен на пликовете за отпадък, с цел да бъдат предпазени оръжията от влагата. Това не се е получило добре, тъй като върху оръжията се вижда наслойка. Не са съумели да заровят оръжията по този начин, че върху тях да няма провали. Що се отнася до оръжията става дума за автомат, револвер и боеприпаси в огромни количества ”, споделя Шмидт.

У нас Министерство на вътрешните работи удостовери, че има случай на арестувано оръжие, само че без да дава детайлности. Не е ясно на кого от четиримата арестувани е телефонът, в който са били фотосите с оръжие, заровено някъде в Южна България. Точно преди седмица обаче в село край Ямбол е извършена полицейска спецоперация, при която е открит величествен военен боеприпас. В автосервиз на 43-годишен мъж са открити револвери, противотанков снаряд, както и кутии с барут. Прокуратурата и полицията у нас обаче не удостоверяват изрично, че това са оръжията, предопределени за " Хамас ". Според " Шпигел ", немските управляващи указали на българските си сътрудници къде са скрити оръжията. След като били открити, те били закарани в Пловдив.

Арести в Берлин и Ротердам малко преди Коледа водят немските служби до тайник в Южна България, където се счита, че са закопани оръжия, предопределени за " Хамас ". По данни от немските управляващи, четиримата палестинци, задържани по съмнения, че готвят атентати в Европа, са имали задача да намерят под земята склад в Европа. Случайно или не, преди седмица, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата оповестиха, че са разрушили скришен склад за оръжия в ямболско. Задържан е 43-годишен престъпно проявен мъж от село Дражево.

" От парцела са конфискувани две пушки, едната от които е картечен револвер " Шпагин ” с пълнител и боеприпаси за тях, един брой предупредителен револвер, към 20 капсул детонатора, една въздушна пушка " Хъдсън ” с оптика синхрон ”, съобщи Мирослав Величков, шеф бранш " Криминална полиция ” към ОД на Министерство на вътрешните работи – Ямбол.

" На този стадий не откриваме идентификационни данни, номера. Детониращите нурове и барута, които намерихме - към този момент е назначена експертиза, с цел да могат те да отговорят на въпроса дали тези неща - дружно или поотделно, биха могли да доведат до основаване на самоделно взривно устройство ”, акцентира Комисар Ваня Щерева, гл. проверяващ служител на реда при ОД на Министерство на вътрешните работи – Ямбол.

В дома на арестувания са открити и метамфетамини, споделят проверяващите. Мъжът към този момент е с мярка за неотклонение " непрекъснат арест ". " Оръжието и боеприпасите, които са разказани, са прекомерно остарели. Те не могат да бъдат употребявани не просто за терористична, а даже и за престъпна активност ”, акцентира Димитър Ников, юрист на арестувания.

Ако бъде приет за отговорен, 43-годишният мъж може да получи от 2 до 8 години затвор. Наказанието му скача до 10 години, в случай че прокуратурата го преквалифицира в по-тежкото обвиняване - владеене на оръжие и муниции в огромно количество.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР