в България през 2020 г. бележи ръст спрямо 2019 г.

...
в България през 2020 г. бележи ръст спрямо 2019 г.
Коментари Харесай

Даряваме с 19% повече в пандемията

в България през 2020 година бележи растеж по отношение на 2019 година с 19% или 18,3 млн. лв. повече. 117 237 895 лв. са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г.  Здравната, обществената и просветителна сфера остават топ целите на частните донори в България през другата, пандемична 2020 година Това демонстрира анализът на за размера и трендовете в дарителството през 2020 година

Дарителската интензивност бележи извънреден растеж, предизвикан от световната пандемия и желанието на донори в страната да преодолеят следствията й.

Най-голям донор на финансови средства през 2020 година са фирмите, следвани от фондациите и самостоятелните донори. За пръв път през последните 5 години фирмите изпреварват фондациите по размер дарени средства в България. Те са дарили 58 011 004 лв. и това е растеж с 39% по отношение на 2019 година Бизнесът е дарявал най-вече за дела, свързани със - в поддръжка на институции и болнични заведения. Дарени са главно финансови средства и материали (специализирани инсталация, проби, дезинфектанти, персонални защитни средства). Наред със опазването на здравето фирмите са откликвали на новите незабавни потребности в просветителната и обществена сфери, включително и с поддръжка на хора, общности и организации.
 Задава се закон за отбрана на донорите Задава се закон за отбрана на донорите
Необходими са регулация и закон, които да пазят волята на донорите при акции. Това разгласи пред БНР шефът на " Българск...

Фондациите (български и международни) са дарили 44 159 203 лв. през 2020 година Водени от устрема да отговорят бързo и ефектвно на COVID-19 рецесията и главно на тежките й социално-икономически последствия, фондациите са вложили най-често средства в обществената и просветителната сфера. Дарителските им запаси са ориентирани главно към най-уязвимите (деца и възрастни с увреждания, самотноживеещи възрастни хора, фамилии в последна беднотия и др.).

Хората в България са дарили 14 639 489 лв.. Дарителският избор, както и предходните няколко години, е основно за обществената поддръжка. Но по отношение на миналата година, в отговор на рецесията, е повишен делът на донорите за опазване на здравето. Макар категорично обозначилите се като дарили поради COVID-19 рецесията, да са 8 на 100, има значителен растеж за здравните дела като цяло (от 42% до 56). Ръст бележат и даренията от физически лица които подаряват пари, движимости, труд като и трите записват нарастване (от 40% на 47%).

Годината световно, само че и в България, означи невиждан напредък на солидарността. Самоорганизирането в неофициални групи, стотици доброволчески интензивности, бърза реакция на бизнеса в отговор на незабавни потребности, изменени механизми за финансиране и нарастнала непосредственост на гражданския бранш с общностите, които поддържа, бяха единствено част от трендовете белязали необикновената, сложна, само че и великодушна 2020 година

На фона на невижданата вълна от съпричастност, не бяха планувани ограничения за облекчение на отрицателните последствия от рецесията за гражданските организации, липсваше политическа воля и за пускане работата на Съвета за развиване за гражданско общество към държавното управление, имаше опити за законодателни промени, които лимитират финансирането на гражданския бранш и му вменяват спомагателни административни тежести.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР