В България няма повишена заплаха от терористични действия в резултат

...
В България няма повишена заплаха от терористични действия в резултат
Коментари Харесай

Денков: Няма риск за България, засилваме охраната на отделни обекти

В България няма нараснала опасност от терористични дейности вследствие на бойните дейности сред Израел и палестинските територии. Засилва се защитата единствено на обособени обекти, които се считат за по-рискови: летища, гари, синагоги, посолството на страната Израел, места, на които има еврейски общности или израелски туристи. По отношение на всички останали институции равнището на заплаха остава най-ниското допустимо. Това се разбра след среща при премиера акад. Николай Денков, на която той беше осведомен с разбора на Националния контратерористичен център.

Днес структурата към Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) е провела две съвещания, вследствие на които е направен отчет до министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична активност на територията на страната. В Центъра влизат ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Държавна организация „ Разузнаване “, работа „ Военно разузнаване “ и работа „ Военна полиция “ към Министерството на защитата. На срещата при министър-председателя взе участие и заместник-главният прокурор Мария Павлова. 

„ Ситуацията се трансформира доста бързо. Има сериозна заплаха от развиване на спора и неговото ескалиране, което в средносрочен проект може да докара до повишение на бежанските потоци, до опасности, свързани с доставката на първични материали, а оттова и до повишение на цените на тези първични материали “, предизвести министър председателят. Националният контратерористичен център ще заседава всеки ден, при нужда и по два пъти дневно, посочи акад. Денков.

Днес следобяд, с държавния аероплан „ Еърбъс “ от Тел Авив в България, се завърна първата група наши сънародници. Тази вечер се реализира втори полет. „ В момента екипите на посолството в Израел събират хора, които желаят да се приберат. Преди да излетим от Израел с първия полет, имаше записани 68 индивида за втория. Самолетът може да поеме 90 “, изясни министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, който персонално прибра първата група българи от Тел Авив. Други страни членки на Европейски Съюз са изявили предпочитание българският аероплан да транспорти и техни жители до София. 

Към момента няма подготовка за евакуация на чиновниците в българското посолство в Тел Авив. Те са разполагаем в посолството и работят за безвредното извеждане от страната на всички останали български жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР