"В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна

...
"В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна
Коментари Харесай

Професор Христова: В проба на дете открихме коинфекция - и коронавирус, и грип

"В България най-разпространен все още е разновидността Омикрон. Той от дълго време е в над 50% от пробите, господства и с времето от ден на ден се постанова "

Това изясни в "Още от деня " по проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

"За последната седмица към 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта ", добави тя.

"Сега е сезонът на грипа и зачестяват случаите на потвърден подобен ", разяснява проф. Христова.

"Днес бяха потвърдени нови 9 грипни вируса от вида Н3N2, който е най-разпространен в Европа. И деветте проби са на деца от 11 до 18 години. В една от деветте проби се касае за коинфекция - и за ковид, и за грипен вирус. И двамата могат да заразяват по едно и също време организма ", изясни проф. Христова.

"Апелът ми е при пациенти с негативни проби, да се тестват наново и за грип ", добави тя.

"В последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което евентуално значи, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната ", счита проф. Христова.

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира доста интензивно.

"Облекчаването на ограниченията в редица страни се равнява на нашите ограничения, въпреки и затегнати. Англия много преди нас навлезе в бурята Омикрон, в този момент данните демонстрират понижаване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят ограниченията, когато и ние достигнем понижаване на заболеваемостта - тези неща са свързани ", акцентира проф. Христова.

Омикрон ще засегне доста хора в релативно къс интервал от време, което ще подейства за усилване на имунитета и евентуално ще имаме няколко месеца на мъртвило, след което ще се пробват идващите вируси за нашия имунитет, счита тя.

"Единственият метод да сме готови за Омикрон е като създадем бустер и имаме дейна имунна система, която бързо да го разпознае и да го отстрани ", безапелационна е проф. Христова.

"Заразяването с Омикрон протича по-леко в множеството случаи, само че не би трябвало да се подценява ", акцентира още проф. Христова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР