В България много плавно ще бъде покачването на лихвените проценти

...
В България много плавно ще бъде покачването на лихвените проценти
Коментари Харесай

Кредитен експерт: Вдигането на лихвите по кредити ще бъде плавно у нас

В България доста гладко ще бъде покачването на лихвените проценти по заемите и те ще доближат към 3%. Това сподели пред Радио " Фокус “ кредитният специалист Тихомир Тошев.

" Най-вероятно банковата система ще направи още няколко такива покачвания на лихвите по ипотечните заеми в няколко следващи тримесечия, само че то ще остане, в такива дребни граници. Т.е. доста гладко ще бъде покачването и ще отидат на към 3 или малко над 3%. “

Покачването на лихвените проценти по заемите стартира за новите клиенти, посочи още Тихомир Тошев.

" За тези, които са изтеглили заеми в България, лихвите по ипотечните заеми още не са се повишили. “  

" По целия свят лихвените проценти потеглиха нагоре, с цел да се бори инфлацията. Това повишаване, което стартира преди повече от година, в България е много по-плавно и по-бавно спрямо други страни: в случай че в Европа лихвите по ипотечните заеми отидоха на равнища сред 6 и 8%, в България покачването е минимално – сред 0,1-0,3%, и това е в огромна степен на вътрешната обстановка в България. Тук също има висока инфлация, само че имаме и доста конкурентна банкова система и доста ликвидна банкова система, и заради това, че лихвите по депозитите остават близки до нулата, лихвите по заемите остават ниски в България, “ описа още специалистът.  
 istock istock
Тихомир Тошев изрази мнение, че не чака да има хора, които ще бъдат затруднени да изплащат ипотеките си или да изгубят домовете си поради високата инфлация и ниския растеж на приходите:

" Ако погледнем статистиката за междинните приходи в страната, ще забележим, че за последната година поради високата инфлация много компании с цел да не изгубят чиновниците си са повишили заплатите. Ръстът на приходите в последните 5 години беше забележителен, до момента в който лихвите вървяха надолу. “ Според него има проблем с бързите заеми на пазара, защото оскъпяването там е извънредно високо.

" Уловката е при бързите заеми е, че истината е доста друга. Защото кредите без лихви са с доста характерни условия и множеството хора не дават отговор на тях, а дълготрайните заеми нормално са с доста високи лихви, има доста спомагателни такси с цел да бъде заобиколен Закона за потребителските заеми. Друга огромна неточност е, че когато хората не съумяват да се оправят с заплащането на подобен заем, те теглят втори, трети, четвърти. "

" Идеята на бързите заеми в Европа е да се вземе дребна сума, която не доближава до заплатата, в случай че трябват за нещо незабавно, като медикаменти, сметка. Там концепцията е да се вземе 200-500 лв., които да се погасят незабавно на първата заплата. Затова се назовават и " заем до заплата “, описа още Тихомир Тошев, като добави, че кредитната карта е доста добра опция на бързите заеми, тъй като когато кредитна карта се изгода единствено тогава, когато има незабавна потребност, и се връщат парите при първата заплата, не се заплаща рента, тъй като гратисните интервали са до 45 дни при множеството кредитни карти, " до момента в който при бързите заеми оскъпяването е грубо. “

Покачването на лихвите въздейства на пазара на недвижими парцели, показа още Тихомир Тошев:

" Вече четвърто следващо тримесечие броят на покупко-продажбите с недвижими парцели понижава. Това демонстрира, че този пазар стартира да се успокоява. За страдание когато инфлацията потегли внезапно нагоре, доста хора взеха решение да спасят парите си, купувайки си парцели, което докара предходната година до растеж на цените на парцелите – до 20-25% в огромните градове. Точно тези високи цени на парцелите накараха хората сега да са по-внимателни и част от купувачите да се изтеглят от пазара на парцели. През тази година цените на парцелите се успокоиха, вървим към един спокоен пазар на парцелите. “
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР