В България миграцията вече е с обратен знак и за

...
В България миграцията вече е с обратен знак и за
Коментари Харесай

Американско издание: Повече българи се връщат в Родината, отколкото я напускат

В България миграцията към този момент е с противоположен знак и за първи път от десетилетия тя е позитивна. През 2020 година в страната са се завърнали повече българи от чужбина, в сравнение с са отпътували да живеят зад граница. Очакванията са тази позитивна чиста миграция да се удостовери и в цифрите за 2021 година Броят на завърналите се в България е с 30 000 души повече от този на напусналите през 2020 година, като огромното болшинство от тях са български жители, написа Wall Street Journal в материал за България, озаглавен „ Пандемията от COVID-19 дава нова вяра на една от най-бързо топящите се страни в света “.

В публикацията се споделя, че след десетилетия на всеобща миграция от страни от някогашния Източен блок към по-доходоносни благоприятни условия на Запад, придвижването на хора демонстрира признаци на превръщане на посоката. Авторът на публикацията дава образец с Естония, Полша и Литва, където чистата миграция през последните години също е позитивна. „ Но на никое място преобръщането на наклонността не е по-рязко, в сравнение с в България написа WSJ.

Изданието напомня, че преди пандемията България се очакваше да бъде на второ място измежду най-бързо топящите се страни в света след Литва по прогнози на Организация на обединените нации. Хората, живеещи в България, понижиха от близо 9 млн. души в края на 80-те години на предишния век до към 7 млн. през днешния ден, добавя вестникът.

„ Вълната от хора, които напущат Централна и Източна Европа и се насочват на запад, секна “,

Това твърди Огнян Георгиев от Европейския съвет за външна политика пред изданието. Преди няколко месеца той организира проучване, което откри, че десетки хиляди българи, живеещи в чужбина отдавна, са се завърнали в Родината по време на пандемията.

„ Бих споделил, че това е забележителен % от тях “, сподели още Георгиев. „ Това в действителност е подтик за стопанската система, освен за България, само че и за страни като Румъния и Полша. Има осъзнаване, че човек може да има положително качество на живот и в Източна Европа “, добавя той.

Един от тези, които напущат Родината с еднопосочен билет, е Нико Алексиев. За него WSJ споделя, че през 2011 година отпътувал за Франция и не очаквал, че в миналото още веднъж ще живее в България. Но след началото на пандемията бил скъсен и сходно на десетки хиляди други задгранични чиновници в Европа и по света се върнал в Родината през юни 2020 година Сега, след повече от година в България, той има работа в София и няма желание да се връща в чужбина.

Макар че печели съвсем на половина по-малко по отношение на приходите си като чиновник на летището в Ница, Франция, той споделя, че парите в България му стигат за доста повече неща. Живее в центъра на София до добре поддържан зелен парк. Излиза на заведения за хранене по-често, в сравнение с можел да си разреши във Франция, и въпреки всичко съумява да пести, споделя WSJ. И въпреки Нико да е сюрпризиран от стандарта на живот и опциите в българската столица, данните демонстрират, че като цяло в България качеството на живот изостава по отношение на това в множеството страни в Европа. „ Тя е най-бедната страна членка на Европейски Съюз, а недоверието в държавните институции е голямо. Под 30% от жителите са имунизирани против COVID-19, най-ниският % в блока. Изследване на Трансперънси интернешънъл откри, че една пета от локалните поданици са признали, че са платили рушвет, с цел да получат достъп до здравни грижи през предходната година, вторият по величина дял в Европейски Съюз след прилежаща Румъния “, обобщава вестникът.

За първи път от десетилетие има позитивна чиста миграция

В публикацията се напомнят и митингите против корупцията през 2020 година, както и идването на власт на служебното държавно управление и серията от предварителни парламентарни избори. Пред изданието приказва и различен българин, който се е върнал в България поради пандемията, само че още веднъж е отишъл да търси прехранване в чужбина.

Ивайло Иванов, който работил в чужбина като сладкар на круизни кораби, се върнал във Враца, откакто круизната промишленост остана блокирана напролет на 2020 година Намерил си работа като пощальон, само че заплатата му била под една четвърт от това, което заработвал на корабите. Започнал да натрупа задължения.

През март още веднъж напуснал страната и в този момент работи в хотел в Германия. Казва, че желал да остане в България, където двамата със брачната половинка му имат жилище и може да прекарва време с двамата си сина, само че от икономическа позиция нямал различен избор.

Заплатите в България са пагубни

Собствениците на всички сполучливи бизнеси третират хората като плебеи, отбелязва Иванов. През последно време Западна Европа се нуждае обезверено от чиновници от Изтока, защото най-големите стопански системи на Стария континент изпитват дефицит на служащи. Германия има над един милион свободни работни места след внезапен спад на чистата имиграция и управляващите настояват, че желаят да притеглят към 400 хиляди квалифицирани чиновници от чужбина всяка година. Белгия, Нидерландия, Австрия и Англия означиха връх на свободните работни места тази година. В Литва, една от дребното източноевропейски страни, които разгласяват месечна статистика за миграцията, броят на емигрантите е почнал да нараства през август. Но появяването на разновидността Омикрон към този момент блокира пътуванията в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР