В България има опити да бъде заличен приносът на руските

...
В България има опити да бъде заличен приносът на руските
Коментари Харесай

В България опитват да заличат руския принос за освобождението, обяви Московската патриаршия

В България има опити да бъде премахнат приносът на съветските воини за освобождението от османско владичество. Това разгласи зам.-председателят на отдела по външни работи на Московския патриарх протойерей Николай Балашов. 

" Искам да отбележа две неща: тази памет се пази измежду народа. И второ - има опити тя да бъде заличена. Това също го има ", сподели Балашов. 

Той акцентира, че Българската православна черква е съхранявала и съхранява загатна за ролята, която Русия има в Освобождението, като постоянно загатва Александър II. " Тя го загатваше даже тогава, когато не го загатваха даже в нашите съветски храмове, дори тогава, когато никой не загатваше обществено царете ни. А българите постоянно са го правили и не престават да го вършат на всяка литургия. Това е същинска демонстрация на признателност ", добави Балашов. 

Николай Балашов направи коментара на конференция на Московската патриаршия, на която беше изработен доклад на резултата от визитата на патриарх Кирил в България.

На потегляне от страната ни патриарх Кирил разгласи, че си потегля наскърбен, тъй като Русия е приравнена към другите нации, взели участие в освобождението на България преди 140 години. 

„ Много ме огорчи, че в формалната реторика на представителите на страната наедно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация ”, съобщи той.

" Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични аргументи тя да бъде премълчавана през днешния ден или лъжливо интерпретирана ", акцентира духовният лидер на РПЦ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР