В България годините на бавна и усърдна работа за подобряване

...
В България годините на бавна и усърдна работа за подобряване
Коментари Харесай

Фрийдъм хаус: България подобри оценката си за демокрация през 2023 година

„ В България годините на мудна и усърдна работа за възстановяване на ефикасността и независимостта на правосъдните и прокурорските системи се оказаха сполучливи през 2023 г “:

Това се твърди в годишния отчет за страни в преход на американската фондация " Фрийдъм хаус ". Докладът обгръща 29 страни от Централна и Източна Европа и се твърди, че районът е претърпял нови демократични неуспехи, в резултат на продължаващата война в Украйна и връщането на контрола върху Нагорни Карабах, от страна на Азербайджан. Тези събития сериозно подкопаха главното допускане на основателите на нациите в преход, че всички страни в района напредват към една и съща последна точка - мирна, демократична консолидация. Вместо това доста от тях се движат или са принудени да се движат в противоположна посока.

Много от демокрациите в района са чули геополитическия апел да укрепят вътрешните си институции. България е измежду 5-те страни, които реализираха усъвършенствания в оценката си за демокрацията за събитията през 2023 година Страната ни е избрана като полуконсолидирана народна власт.

„ В Словения и Литва средносрочните и дълготрайните усъвършенствания в моделите на финансиране и обвързваното с тях законодателство ускориха независимостта на медиите. Новото словенско държавно управление предприе такива старания като част от акцията си за превръщане на институционалните вреди, насъбрани при популисткия някогашен министър-председател Янез Янша. В Литва напредъкът беше по-скоро измерим, само че все пак беше забележителен за публицистите и медийните организации през предходната година. В Румъния и България годините на мудна и усърдна работа за възстановяване на ефикасността и независимостта на правосъдните и прокурорските системи се оказаха сполучливи през 2023 г: Управляващата коалиция в България в профил дългогодишния спорен основен прокурор по надлежния законов ред, а румънското държавно управление преразгледа правната си рамка, което Европейската комисия оцени като " повсеместен ремонт ", написа в отчета на " Фрийдъм хаус ".

Фондацията твърди, че достиженията на консолидираните демокрации в Европа са почтени за удивление, само че даването на образец за демократична резистентност вкъщи не е задоволително, с цел да се отбрани районът като цяло в сегашния геополитически миг, когато автокрациите стават все по-насилствени и репресивни, а хибридните режими се двоумят пред лицето на спорен напън. За да обезпечат трайна независимост и сигурност за личния си народ, тези страни би трябвало да погледнат на открито и да засилят солидарността между тях и със съседите си на предната линия на битката против автократичния районен ред. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР