В България е нямало избори с по-ниска избирателна активност. Мисля,

...
В България е нямало избори с по-ниска избирателна активност. Мисля,
Коментари Харесай

Социолог: У нас не е имало избори с по-ниска избирателна активност

В България е нямало избори с по-ниска изборна интензивност. Мисля, че дефинитивно броят на гласувалите на балотажа ще е към 2,3 млн. души, съобщи изп. шеф на „ Алфа рисърч “ Геновева Петрова.

Има няколко аргументи за това, които са повлияли сложно, като общото отчаяние от партиите в последните два Народното събрание, рецесиите през последните месеци, както и дипломатическото напрежение с Турция.

„ В съпоставяне с първия тур и двамата претенденти записват повишение на броя на гласове, които са получили. За Радев това е растеж от 1,3 млн. гласове, които е имал на първия тур до 1,5 млн., които е получил на балотажа. Това го прави президентът определен с гласовете на най-малка част от българските гласоподаватели досега “, изясни социологът.

На изборите през 2016 година сред двата тура той е удвоил гласовете си от 1 млн. до 2 млн.

Герджиков регистрира повишаване на гласовете от към 100 000-120 000 гласа.

Кого от двамата претенденти са подкрепили гласоподавателите на партиите в 47-ото Народно събрание?

Мнозинството от хората зад „ Продължаваме промяната “ са предпочели да гласоподават за Румен Радев – 91%. 9% от тях са избрали Анастас Герджиков, сочат данните на „ Алфа Рисърч “.

96% от социалистите също са избрали Румен Радев, 2% - Анастас Герджиков. 2% са избрали да не поддържат никого.

89% от гласоподавателите на „ ИТН “ са дали своят вот за Радев на втория тур. 9% са предпочели Герджиков, а 2% не са подкрепили никого.

И гласувалите за „ Демократична България “ са избрали Румен Радев – 70%. 22% са дали своят вот за Анастас Герджиков, а 8% не са подкрепили никого.

89% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС са дали своят вот за Анастас Герджиков, 10% за Румен Радев, а 1% не са подкрепили никого.

63% от гласоподавателите на Движение за права и свободи са подкрепили Герджиков, 35% - Радев, а 2% не са подкрепили никого.

72% от гласоподавателите на „ Възраждане “ са подкрепили Радев, 21% - Герджиков, а 7% - никого.ижт
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР