В България често се сблъскваме с неефективната и несправедлива съдебна

...
В България често се сблъскваме с неефективната и несправедлива съдебна
Коментари Харесай

Най-дългите присъди в историята

В България постоянно се сблъскваме с неефективната и несправедлива правосъдна система. Убийци и измамници се отървават единствено с условни присъди и действията им остават безнаказани. В някои страни обаче, нарушителите не се изплъзват толкоз елементарно и системата прави всичко допустимо, с цел да ги задържи вечно в пандиза.

Кийт Ууд – 160 години

През 2008г. Кийт Ууд от Питсбърг се явява в съда по обвинявания за пет набези над дами. Въпреки, че неговата ДНК е открита на местопрестъпленията, той отхвърля да се признае за отговорен и твърди, че е почтен. Шансът кръвта да не е Ууд е 1 към 56 квинтилиона и съдът взема решение, че това е задоволително, с цел да го осъди на 160 години затвор.

Райън Бранд и Джефри Коли – 265 години

Най-дългата присъда в историята на щата Джорджия е издадена през 1996г., когато Райън Бранд и Джефри Коли са наказани поредно седем пъти на пожизнен затвор плюс 265 години за всеки. Адвокатът им мощно подлага на критика присъдата, тъй като двамата не са нито убийци, нито изнасилвачи, а са хванати за въоръжен обир. Двамата обирджии надали са считали, че ще получат такава присъда, когато са отказали договорка за 40 години в пандиза.

Шолам Уайс – 845 години

През 2000г. Шолам Уайс е наказан на 845 години затвор и близо 250 милиона $ санкция за пране на пари и потвърдени 78 случая със застрахователни измами и изнудвания. Той е ограбил стотици пенсионери, като е прибрал всичките им спестявания и си е спечелил място в листата с най-издирваните на ФБР.

Неговият съизвършител, брокерът Кит Паунд, пък получава 740 години затвор, само че доживява да излежи единствено 4 години от присъдата си. Преди 2 години Уайс изиска да понижат присъдата му от 845 на 800 години. Може би счита, че последните 45 ще са сложни?

Дарън Андерсън – 2200 години

С богато престъпно минало, включващо обезчестяване и въоръжен обир, през 1994г. Дарън Беналфорд Андерсън от щата Оклахома получава невероятната присъда от над две хилядолетия. Когато се пробва да апелира присъдата си, той още веднъж губи и е наказан в допълнение на няколкостотин години за всяко закононарушение.

През 1997г. Дарън още веднъж апелира и този път шансът му се усмихва (или не съвсем) – присъдата му е понижена и изтича през 12 744 година.

Двама иранци – 7109 години

През 1969г. двама иранци са наказани на по 7109 години затвор. Броят на годините е симетричен на броят осъществени от тях закононарушения. Едно доказателство, че правораздаването в Близкия Изток може да бъде бързо и безмилостно.

Хуан Корона – 25 доживотни

През 1971г. Калифорния е разтърсена от сериен палач, чиято цел били служащи от локалните ферми. Мексиканецът Хуан Корона се трансформирал в най-известният и жесток сериен палач в историята на Съединени американски щати по това време. Изчезващите служащи почнали да притеглят внимание и не било мъчно да се свържат с Корона, който нормално бил виждан с тях за последно. Когато полицията обискирала дома му, там били открити окървавени оръжия и облекла, както и лист с 34 имена на служащи и дати. Хуан Корона получава 25 доживотни присъди – по една за всяко ликвидиране, за което е наказан.

Боби Джо Лонг – 28 доживотни

През 1984г. броят на убийствата в Хилсбъро внезапно скочил. От към 30-35 убийства на година, броят почнал да се усилва с всяка седмица. За това бил виновен Боби Джо Лонг. В продължение на 8 месеца той изнасилвал и убивал жертвите си, които по-късно захвърлял в необикновени пози.

За изнасилването на повече от 50 дами и убийството на най-малко половината от тях, Джо Лонг получава една присъда от 5 години, четири от 99 години, 28 доживотни и една смъртна присъда.

Дъдли Уейн Кайзер – 10 000 години

През 1981г. Дъдли Уейн е наказан на рекордните 10 000 години затвор за бруталното ликвидиране на жена си. Освен това получава две доживотни присъди за убийството на тъща си и студент, който инцидентно е бил на несъответствуващото място. Съдията в началото желае смъртна присъда, само че това не става и той се подсигурява, че Уейн ще остане в пандиза вечно.

Присъдата от години е в книгата с Рекордите на Гинес като най-дългата в историята на Щатите.

Габриел Марч Грандос – 384 921 години

През 1972г. 20-годишният Грандос от Палма де Майорка получава нечуваната присъда от близо 400 хилядолетия. Какво ли толкоз е бил направил испанецът, с цел да получи толкоз тежко наказване? Бил е сериен палач? Изнасилвач? Не – просто куриер. Грандос е наказан за това, че не е доставил към 40 000 писма, което в очите на държавното управление било машинация в изключително огромни размери. Това и до ден-днешен остава най-дългата присъда в историята.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР