В България 23,7% от населението нямат достатъчен достъп до отопление

...
В България 23,7% от населението нямат достатъчен достъп до отопление
Коментари Харесай

Българите са първи в ЕС по енергийна бедност

В България 23,7% от популацията нямат задоволителен достъп до отопление
Българите са първи в Европейски Съюз по енергийна беднотия, показва неотдавнашен разбор на немската компания Statista, профилирана в пазарни и потребителски данни, представен от БНР.

" Без доставките на съветски природен газ дефицитът ще се усили, което ще докара до редом нарастване на цените на сметките за отопление и електричество, до момента в който семействата ще бъдат принудени да поемат тежестта на енергийната рецесия ", настояват създателите на разбора. Според тях даже преди основаването на актуалната енергийна рецесия, обезпечаването на отопление за доста семейства в Европа не е било даденост. През 2021 година в Европейския съюз почти 7% от популацията не е имало достъп до съответно отопление.

Въз основа на данни на Евростат, графиката на Statista демонстрира, че страната с най-големи проблеми с отоплението в Европейски Съюз е България, където 23,7% от популацията нямат задоволителен достъп. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от популацията. На последното и респективно най-хубаво място в Европа са Швейцария с едвам 0,2% от популацията, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши равнища енергийна беднотия от тези от Северна Европа, което демонстрира разликата в благосъстоянието сред двата европейски района. Средната европейска стойност на енергийна беднотия се колебае на 6,9%, само че се чака всички тези данни да доближат доста по-лоши (по-високи) равнища през 2022 година В същото време се чака във Англия, която напусна Европейски Съюз, всяко трето домакинство да изпадне в енергийна беднотия тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР