В Австрия, в Германия, дори една Румъния, където са на

...
В Австрия, в Германия, дори една Румъния, където са на
Коментари Харесай

Има бум на ремонти заради некачествени горива, твърдят автомонтьори

" В Австрия, в Германия, даже една Румъния, където са на 250 км от нас, горивото е в пъти по-добро. Придърпването на колата се получава от горивото. При зареждане от Румъния няма звук, няма осцилация, придърпване. Като заредя в България, 100 литра ми стигат за 600 км, а в случай че заредя в чужбина – 650-700 км. " Това твърди Галин Белчов, който е минал 5000 км по пътищата на Европа.

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настояват, че такова разминаване не може да има. " Не е допустимо да има двоен стандарт, защото стандартите за качество на горива са написани в европейска инструкция ", твърди Светослав Бенчев от асоциацията.

Според автомонтьори обаче има взрив на поправки поради некачествени горива. Специалистите все по-често се натъкват на повреди на колите, породени от некачествени горива - запушени филтри, недостатъци в горивните системи и даже развалени мотори. От началото на годината са изтеглени над 1 млн. литра горива, които не дават отговор на нормите, а наложените санкции на търговците към този момент минават 1 млн. лв., заяви Нова телевизия.

" Запушват се филтри, катализатори. Това в дълготраен проект води до огромни повреди на целия мотор ", сподели автомонтьорът Марио Арнаудов. Според него повода е една – горивата.

Контролиращите органи признават, че постоянно откриват и проблеми при пробите. " Най-чести отклонения дават дестилационните характерности при бензина и по-специално краят на шупване, както пък при дизела е пламната температура. Нарушение на всеки един от тях води до некачествено гориво ", изясни Росица Калоянова от ДАМТН.

От БПГА настояват, че неведнъж тестват продуктите си преди да стигнат до резервоарите на колите ни. Тестовете в някои от пробите демонстрират и примеси в горивата. " Не може да се каже, че това са някакви злонамерени операции на горивото ", счита Калоянова.

" Основният проблем, който се установи на по-малките обекти, е смесването на бензин и дизел. Понякога се прави съзнателно. Повече случаи е въпрос на неточност при доставката ", сподели Бенчев.

Адвокат Румяна Желязова изясни, че може да се търси обезщетение при ремонт поради некачествено гориво. Засега застрахователите не покриват вреди, породени от некачествено гориво.

Васил Нейчев от Държавната организация за метеорологичен и механически контрол добави, че през последните месеци са направени масирани инспекции в над 12 общини на територията на страната. Проверени са над 170 бензиностанции, взети са проби от над 260 горива, като проучванията демонстрират 12 несъответствия от изпитванията на тези проби. Основно несъответствията са пламна температура на дизеловото гориво и дестилационни характерности на бензина.

" През годината сме проверели над 100 обекта, които популяризират течни горива, открили сме 60 несъответствия според закона за атмосферния въздух и 15 – за наличието на биокомпонент ", изясни Нейчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР