В Асоциацията по ВиК – Враца се проведе работна среща

...
В Асоциацията по ВиК – Враца се проведе работна среща
Коментари Харесай

ВиК асоциацията проведе важна работна среща във Враца

В Асоциацията по ВиК – Враца се организира работна среща сред представители на асоциацията и оператора „ ВиК “ ООД – Враца. Съгласно Договора за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията, такива срещи са планувани във всяко тримесечие на годината за показване на настоящото положение на ВиК мрежите и системите, ръководени от оператора.
Темите, обект на разискванията по време на януарската среща, касаят водоснабдяването на обитаемоте места в област Враца в изискванията на настъпилите климатични промени и продължителната липса на превалявания, дейностите по осъществяване на Инвестиционната стратегия на „ ВиК “ ООД – Враца за 2020 година, както и напредъка по Проект „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Враца по Оперативна стратегия „ Околна среда “.
Управителят Ангел Престойски показа данни за положението на хидровъзел „ Среченска бара “. Към сегашния миг в язовира има резервирани 11 млн. при оптимален потенциал от 15 млн. кубични метри вода. Ежемесечно, по водоснабдителни системи „ Враца “ и „ Монтана “ се употребяват към 1,5 млн. кубични метри, което съставлява количество, задоволително за угаждане потребностите на популацията за седем месеца, без да се взема поради притока на вода по натурален път в язовира. Управителят на „ ВиК “ ООД – Враца обясни, че няма режим във водоснабдяването на обитаемоте места от област Враца. Единственият водоизточник, от който се зарежда Черепишкият манастир „ Успение Богородично “ е пресушен изцяло и няма друга опция за водоснабдяване. Другите водоизточници, които са пресъхнали, са каптаж „ Мътница “, който подава вода за обитаеми места от община Криводол и каптажите за селата Долна и Горна Кремена. В тези обитаеми места няма въведен режим във водоснабдяването, защото за тях се обезпечава питейна вода от други водоизточници, в това число и от магистрален тръбопровод от хидровъзел „ Среченска бара “.
Разяснено бе, че при пораждане на нужда от различно водоснабдяване на популацията в региона, ВиК операторът ще постави нужните старания за решение на проблемите.
Ангел Престойски подчертава на събитието, че „ ВиК “ ООД – Враца апелира Решение № Ц37 от 23.12.2019 година на КЕВР за одобряване на по-високи цени на водоснабдителни и канализационни услуги за прилагане на хидровъзел „ Среченска бара “.
„ В Инвестиционната стратегия на сдружението за 2020 година ще бъдат заложени за осъществяване единствено реконструкции във ВиК инфраструктура, които са извънредно нужни. Усилията на сдружението предпочитано ще бъдат ориентирани към сектори с огромен брой повреди и такива, за които има обезпечено финансиране от страна на обществените притежатели за изцяло асфалтиране на пътните настилки. В идващите три години главният приоритет на оператора е акумулиране на средства за съфинансирането на идната реализация на Проект „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД – Враца, финансиран от Кохезионния фонд на Европейски Съюз и от Държавния бюджет на Република България посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.
На работната среща участва и координаторът на плана инж. Мариана Рашева, която показа подробна информация за напредъка по плана. Пояснено бе, че всички действия като строителство, контрол, информация и връзка, организация и ръководство на плана ще бъдат реализирани от търговски сдружения, определени по процедури, извършени по реда на Закона за публичните поръчки. Процедурите за правене на планово предложение и отчети за сходство на идейните планове към този момент са завършили. Предоставените от Министерство на регионалното развитие идейни планове за създаване на ВиК инфраструктура за градовете Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра са съгласувани и утвърдени от общините. Избрано е консултантско сдружение за подготовка на тръжна документи. Стартирана е най-голямата социална поръчка за инженеринг /проектиране, авторски контрол и строителство/ за създаване и реорганизация ВиК инфраструктурата на стойност към 38,9 млн. лв. без Данък добавена стойност.
Инж. Рашева добави, че са оповестени публични поръчки за организация и ръководство на плана и осъществяване на ограничения за информация и гласност. Като в развой на подготовка са тръжните документи за създаване на 2 бр. навеси в ПСОВ Враца и Козлодуй, създаване на 700 м от Магистралния тръбопровод от „ Среченска бара “ в региона на гр. Враца, документи за избор на строителен контрол, както и документи за създаване на географска осведомителна система /ГИС/.
Присъстващите на работната среща показаха единомислещо мнение, че гаранция за дълготрайно развиване и устойчива употреба на ресурсите във ВиК бранша са положителният разговор и взаимоотношение на всички, ангажирани в бранш ВиК лица и молиха към жителите, в месеците с ниски температури да зазимяват външните чешми, с цел да защитим този драгоценен естествен запас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР