В Аржентина днес ще се произведат президентски и парламентарни избори.

...
В Аржентина днес ще се произведат президентски и парламентарни избори.
Коментари Харесай

Аржентинците избират днес президент и парламент

В Аржентина през днешния ден ще се произведат президентски и парламентарни избори. Освен президента жителите на страната ще би трябвало да изберат 130 депутати и 24 сенатори на Конгреса, предадоха международните организации.

Петима претенденти се борят за най-високия държавен пост. Основната борба ще се развие сред министъра на стопанската система Серхио Маса, номиниран от ръководещата коалиция „ Алианс за родината “, някогашния министър на сигурността Патрисия Булрич, която съставлява най-голямата опозиционна коалиция „ Заедно за смяна “, и депутата Хавиер Милей. Той е отпред на Либертарианската партия, която е част от алианса " Свободата идва “.

Настоящият държавен глава Алберто Фернандес, чийто рейтинг падна под 20%, разгласи още през април, че няма да се кандидатира за нов мандат, макар че Конституцията му позволяваше това.

Според резултатите от първичните избори, създадени през август, максимален брой гласове (31%) получи Милей, който преди този момент не беше считан за любимец. Повечето социологически изследвания демонстрират, че той остава любимец в конкуренцията, само че разликата сред претендентите е дребна и евентуално ще има балотаж.  Според резултатите от изследване на публичното мнение най-големи шансове за влизане в него имат Милей и Маса.

Изборите се създават на фона на икономическа рецесия, която се утежни на фона на пандемията от ковид и  невиждана суша в историята на Аржентина. В края на годината се чака инфлацията в страната да бъде най-малко 100%. Ръстът на цените подхранва спада в цената на националната валута на фондовата борса и черния пазар, който съществува поради рестриктивните мерки за закупуване на долари в страната, въведени заради липса на валутни запаси. Нивото на беднотия в страната е 40 %.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 08:00 часа локално време (14:00 часа българско) и ще затворят в 18:00 часа (полунощ бълг. вр). Гласуването е наложително за всички аржентински жители над 16 години. Предварителните резултати ще бъдат оповестени по-късно вечерта.

За да завоюва на първия тур, претендентът с най-голяма поддръжка от популацията би трябвало да получи повече от 45% от гласовете или 40%, при изискване че разликата с най-близкия му противник е най-малко 10 процентни пункта. Ако нито един от кандидатите не реализира този резултат, вторият тур на гласуването ще се създаде на 19 ноември, коментира Българска телеграфна агенция.

Встъпването в служба на новоизбрания президент ще се състои на 10 декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР