В анкетата Медиите и гражданите: какво зависи от нас?, Фондация

...
В анкетата Медиите и гражданите: какво зависи от нас?, Фондация
Коментари Харесай

Станислава Армутлиева: Трябва ни безстрашна журналистика, не невежество |

В анкетата " Медиите и жителите: какво зависи от нас? ", Фондация " Медийна народна власт " се обърна към интелектуалци, актьори, хора с въздействие и отношение към обществения живот в страната с покана да споделят малко мнение по отношение на проблемите в медийната среда и пътя за смяна.

Кампанията на Фондация " Медийна народна власт " е част от самодейността " От нас зависи " на Гражданско обединяване " Равни БГ ". Публикуваме коментара на актрисата и музикален продуцент Станислава Армутлиева.

- Какво не одобрявате в българските медии?

Свързана съм с музиката, а музиката е в любовна хватка с медиите. Затова отговорът на този въпрос е значим за дълголетието на връзката. Българските медии са парадоксално капризни във връзка с българската музика. Очакват тя да е по-красива, гъвкава и атрактивна от непознатата, в която се влагат неведнъж повече средства и бива отглеждана в не враждебна за креативните промишлености среда.

Иска ми се (като на всяка жена) да има повече обич и доверие… сред медиите и българската музика.

Иска ми се също медиите у нас да осъзнават себе си като просветителни платформи и да не си разрешават безнаказаност към езика, към тематиките, на които подаряват внимание и пространство, както и към дълбочината на своите мнения. Медиите би трябвало да са освен учебно заведение, само че и къща за смисъла, ежедневно да възпитават сериозно мислене, общително, грамотно и квалифицирано да слагат въпросителна над главата на всеки, който има рекламация да подрежда света ни. Трябва да развият и нетърпимост към съзнателното сътворяване на лъжи.

- Какво би трябвало да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество?

По отношение на моя дребен свят, където е мястото на българската музика, смяната е допустима на база разговор и съзнателна систематична поддръжка от страна на медиите у нас. Така музикалният бранш ще бъде захранен с сила да се развива и да основава от ден на ден нов репертоар, както и да влага в нови актьори, които пък от своя страна да вършат наличието на медиите атрактивно.

А в по-широк проект ми се коства, че би трябвало да отглеждаме блян към качество и към публицистика, която да инкорпорира в себе си чисти правила, просветеност, дръзновение и истории с капацитет да трансформират общите настройки по този начин, че незнанието да няма късмет. Всичко това минава през обучение и аз бих заложила на него съвсем всичките си карти. Казвам съвсем, тъй като остатъкът ще заложа на културни и образовани хора, с задоволително упоритости и възторг, с цел да трансфорат България в място, където да желаеме да живеем до края на дните си и което да не ни натъжава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР