В анкетата Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация

...
В анкетата Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация
Коментари Харесай

Красимир Терзиев: Трябва да отхвърлим медийния монопол, който ни зомбира |

В анкетата „ Медиите и жителите: какво зависи от нас? “ Фондация „ Медийна народна власт “ се обърна към интелектуалци, актьори, хора с въздействие и отношение към обществения живот в страната с покана да споделят малко мнение по отношение на проблемите в медийната среда и пътя за смяна.

Кампанията на Фондация „ Медийна народна власт “ е част от самодейността „ От нас зависи “ на Гражданско обединяване „ Равни БГ “. Публикуваме коментара на художника Красимир Терзиев.

Какво не одобрявате в българските медии?

От много от дълго време към този момент не съм четец, нито фен на българските всеобщи медии. Пределно ясна е схемата, по която болшинството от печатните медии все още, съсредоточени в една-единствена медийна група, която няколко години контролираше и главната компания за разпространяване на печатни издания, са монополизирали бранша и дезинформират читателите си в услуга на това или това политическо лоби. Тях съм задраскал – не мога да си разреша да чета парцали с откровени неистини, клюки и жълти пикантерии.

Оставам четец на няколко издания, които съблюдават някакви етични правила на публицистиката, и най-много на нишови издания с малобройна аудитория, които отразяват личните ми цивилен и политически убеждения.

За страдание, внезапно оредяха и изданията за изкуство и просвета, които персонално ме вълнуваха – ситуацията на художествената рецензия е по-зле и от началото на 1990-те.

В малките екрани обстановката също внезапно деградира и след последната промяна на управлението на публичната Българска национална телевизия към този момент съвсем не съществува разлика сред профилите и форматите в целия ТВ пейзаж – уравнен дебилизъм, риалити формати, евтини филми, непоносими реклами.

Какво би трябвало да се промени?

Трябва да се откри съответната поддръжка за независимостта и отбраната на публицистиката, както и за “биоразнообразието ” в медийната екосистема.

Какво зависи от нас като гражданско общество?

Отхвърлянето на онази част от медийния монопол, която ни зомбира.

Гражданската поддръжка и самодейност (crowdfunding, медиен активизъм) са доста нужни, и въпреки да не могат да заместят кривата законова и икономическа рамка, са единствената останала опция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР