В Анкара се извършва усилена подготовка за срещата на върха

...
В Анкара се извършва усилена подготовка за срещата на върха
Коментари Харесай

Ердоган се подготвя за срещата на върха в НАТО

В Анкара се прави усилена подготовка за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 28-30 юни в Мадрид. В срещата ще взе участие турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Според турските осведомителни източници срещата ще бъде изключително значима, поради на това, че се чака на нея да вземат участие водачите на 30 страни от една страна, и от друга - че за пръв път в историята на срещите на върха на НАТО ще участват водачите на Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея като ”страни-партньори “. Ще участват и висококопоставени представители на Швеция и Финландия, които са претенденти за участие в НАТО.

”Погледите на света ще бъдат обърнати към Мадрид “, показва уеб сайтът Хаберлер.

Шест съществени тематики се планува да развие Ердоган в изявлението си на срещата на върха, както и в диалозите, които ще има настрана с водачите на НАТО.

Сред тях преди всичко се слага въпросът за участието на Швеция и Финландия. Турция е единственият член на НАТО, който все още блокира началото на процеса на приемане на Швеция и Финландия в Алианса, като ги упреква в поддръжка на неразрешената Кюрдска работническа партия /ПКК/.

“Въпреки че Швеция и Финландия декларират, че признават ПКК за терористична организация, Ердоган ще показа в Мадрид доказателства за оръжията и финансовата и политическа поддръжка, която оказват двете страни на организацията ”, написа проправителственият вестник " Йени Шафак ".

“Ердоган ще сложи пред водачите на НАТО казуса за суверенитета на Гърция над островите в Егейско море, защото Атина въоръжава островите, намиращи се в демилитаризираната зона наоколо до Турция, нарушавайки интернационалните контракти ”, заяви ТРТ Хабер.

Сред останалите тематики, по които се чака да лобират Ердоган и турската делегация, се показват предлагането на Турция за откриване на зърнен кулоар за разрешаване на продоволствената рецесия, зародила заради войната сред Русия и Украйна, както и продължение на напъните за по-скорошно преустановяване на въоръжените дейности.

Операцията, която планува да извърши турската войска в Сирия за очистване на тероризма и за прекъсване на нова мигрантската вълна, както и проблемите на световната икономическа рецесия също се чака да бъдат сложени от турската страна в дневния ред на срещата в Мадрид.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР