В Англия се грижат за децата, а във Франция фокусът

...
В Англия се грижат за децата, а във Франция фокусът
Коментари Харесай

Замразяват цените на 5000 храни във Франция, международни гиганти отказват да се попишат

В Англия се грижат за децата, а във Франция фокусът през днешния ден е върху джоба. В отговор на инфлацията, страната блокира цените на 5 000 съществени продукта, употребявани в всекидневието.
Прочетете още
Търговци сигнализират, че френските консуматори купуват все по-малко артикули от първа нужда, поради високите разноски за живот. Във Франция към този момент се следи нов тип инфлация, която “маскира ” действителното нарастване на цената на даден артикул (или която заблуждава клиента). 

През седмицата френският финансов министър разгласи, че е постигнал сделка с търговци на дребно и производители на храни да понижат или замразят цените на 5000 продукта от януари 2024 г, оповестява Нова  ТВ. 

Оказва се обаче, че интернационалните гиганти в хранително-вкусовата индустрия са отказали да вземат участие в съглашението.

Същите се хвалят, че са намалили или запазили цените, до момента в който, в действителност се оказва, че просто са понижили тежестта на избрани артикули, с цел да няма забележима смяна в крайната цена.

Това експерти назовават свиваща се инфлация, а финансовият министър дефинира като “измамна процедура ”, която би трябвало да спре.

Продуктите, чиито цени се намаляват, съставляват една четвърт от продуктите в супермаркет. Търговците, които не трансферират пониженията от доставчиците на своите клиенти ще бъдат глобени.

„ Удвояваме броя на продуктите, чиито цени няма да се покачват или чиито цени ще понижават. Става дума за общо 5000 продукта “, заяви финансовият министър.

Льо Мер разкритикува интернационалните компании за това, че не поставят старания, с цел да оказват помощ на френските консуматори.

Често, покачването на цената се “маскира ” с съкращаване на грамажа, което клиентът не вижда.

Редуцирането на тежестта от време на време се свежда единствено до няколко грама. Като образецът с тази опаковка от четири сладоледа на известна марка, която до в този момент е била 328 грама, а към този момент ще е 300 грама, демонстрира инспекция на водеща френска медия. Цената на кг се усилва с 23 %.

Практиката е добре позната в света на потреблението като свиваща се инфлация.

Повишенията на цената на кг от време на време надвишават 100%, без потребителят да го осъзнава. Въпреки, че скритото нарастване не е нелегално, в случай че новото тегло е посочено на опаковката, потребителски огранизации упрекват търговци, че подвеждат клиента, който не постоянно ревизира тежестта на това, което купува.

Данните от август демонстрират, че инфлацията при храните в страната понижава, само че към момента е два пъти по-висока от общата инфлация.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР