В Аляска ледникът Бари, който се намира в залива Принс

...
В Аляска ледникът Бари, който се намира в залива Принс
Коментари Харесай

Опустошително мегацунами може да се случи всеки момент

В Аляска ледникът Бари, който се намира в залива Принс Уилям, се топи много бързо. Учените предизвестиха, че това е предизвикало ската на ледената планина да стане неустойчив, защото стартира да се спуска вследствие на топенето.

Свлачища наоколо до ледника започнаха да се появяват през предишния век. Процесът почнал да се форсира бързо преди към 10 години. Учените се притесняват, че топящият се хладилник може да докара до рухване на горните му елементи във фиорда на Бари Арм. Това ще предизвика най-мощното и разрушително цунами в миналото.

Учените организираха изследване, по време на което симулираха няколко разнообразни сюжета едновременно. Те разкрили, че заради сриването на планинския скат може да възникне мощно цунами, което ще се движи със скорост към 145 километра в час на мястото, където плават риболовни лодки, пътнически и товарни кораби. Град Уитър, който се намира наоколо, ще бъде затрупан с талази, чиято височина може да доближи 10 метра.
Също по този начин специалистите са пресметнали, че в случай че ледът се срути, ще се образуват към 16 пъти повече парчета.

Освен това ще се освободи 11 пъти повече сила, в сравнение с в обстановката със свлачището и цунамито, случило се в Аляска през 1958 година Тогава е записана най-високата вълна, чиято височина доближава съвсем километър и половина.

Различни фактори могат да провокират свлачище в Бари Арм, в това число значителни превалявания или земетресение. На 10 ноември бяха получени фотоси от Министерството на естествените запаси на Аляска, което демонстрира, че единствено за няколко седмици, а точно от 9 до 24 октомври, свлачището се е преместило съвсем 20 сантиметра. Местните управляващи приканват хората да заобикалят тази рискова зона.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР