В Алпите имаме нагледно доказателство за промяната в климата,“ до

...
В Алпите имаме нагледно доказателство за промяната в климата,“ до
Коментари Харесай

Тревожно: алпийските ледници се топят все по-бързо

„ В Алпите имаме образно доказателство за смяната в климата, “ до този извод стига швейцарският Институт за хидроизследвания, който установи увеличение на площта на глетчерните езера през последните 10 години. Топенето на глетчерите единствено в Швейцария е довело до образуването на цели 180 нови глетчерни езера. В интервала 2006-2016 година водната повърхнина на тези езера в Алпите се е увеличавала с по 150 000 квадратни метра годишно.

Необратими промени?

Глетчерни езера има освен в Алпите. Световно известните Седем рилски езера в България също са ледникови езера, ситуирани почти на същата височина в планината, както множеството алпийски глетчерни езера – над 2000 метра надморска височина. Рилските езера са се образували във вдлъбнатини по ската на планината, като обособените езера са свързани между тях посредством дребни поточета. При прекосяването на водата по тези поточета са формирани дребни водоскоци и водопади.

Институтът за хидроизследвания в Швейцария за пръв път е направил цялостна инвентаризация за глетчерните езера на територията на страната, които са се образували след така наречен „ Малък ледников интервал “ към 1850 година. В тези години глетчерите доближават най-голямата си повърхност в историята, след това последователно стартират да се топят. Ето по какъв начин в интервала от 1850 до 2016 година площта на глетчерните езера се усилва приблизително с по 40 000 квадратни метра годишно. След това обаче темпът на разрастването им скача съвсем четирикратно.

187 езера са изчезнали

Каталогът на Института за хидроизследвания обгръща 1200 езера, като 187 от тях към този момент не съществуват, откакто са били затрупани от седиментите, които глетчерите транспортират. През 2016 година площта на наличните глетчери е възлизала на над 6 милиона квадратни метра, само че продължава да понижава заради топенето. Днес едно от най-известните езера се намира на 2800 метра височина под глетчера Плен Морт в Бернските Алпи. През пролетта то се цялостни с вода от топящите се снегове и ледове, а в края на лятото тази вода се оттича през един поток. За да бъде предотвратена заплахата от бурно изпразване на езерото, което може да провокира наводнения в селищата около потока, швейцарските управляващи в това време са изкопали специфичен отводнителен канал.

 

Източник:

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР