В Акра, столицата на Гана, започна среща на високо равнище

...
В Акра, столицата на Гана, започна среща на високо равнище
Коментари Харесай

Търси се изход от политическите кризи в Мали, Буркина Фасо и Гвинея след извършените там военни преврати

В Акра, столицата на Гана, стартира среща на високо ниво на Икономическата общественост на страните от Западна Африка (ЕКОВАС), съобщи Асошиейтед прес. На форума ще бъдат направени опити да се откри излаз от политическата безисходица в няколко страни, наранени от военни преврати - в Мали, Буркина Фасо и Гвинея. Миналия месец ЕКОВАС отсрочи налагането на нови стопански и финансови наказания на трите страни, чието участие в районната организация краткотрайно бе прекратено след осъществените там военни преврати. Международната общественост упорства в тези страни да бъдат създадени демократични избори.

Неотдавна малийските управляващи оповестиха пътна карта за преход, предвиждаща президентски избори през февруари 2024 година и референдум за нова конституция през март 2023 година. Предстои да се види дали участниците в днешния конгрес ще одобряват тези оферти.

През януари ЕКОВАС глоби Мали, като приключи огромна част от комерсиалните си връзки със страната, затвори и сухопътните си, и въздушните граници с Мали. Това се отрази доста тежко на малийската стопанска система.

Хунтите в Буркина Фасо и Гвинея предложиха тригодишни интервали на преход към демократично ръководство. Засега районният блок отхвърля този вид и желае по-скорошно производство на избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР