В 22:30 часа в петък Артур Бранд получава пратката, която

...
В 22:30 часа в петък Артур Бранд получава пратката, която
Коментари Харесай

Нидерландски детектив твърди, че е открил открадната християнска реликва

В 22:30 часа в петък Артур Бранд получава пратката, която нервно чака. Когато чува звънеца през нощта, той отваря вратата, само че там няма никой. В краката си вижда картонена кутия. В нея е " Светата кръв " на Христос, една от най-свещените реликви на католическата черква, защитавана от хиляда години в храма на абатство Фекан, в северната част на Франция, сподели нидерландският арт детектив пред Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той ще я съобщи във вторник на нидерландската полиция, която би трябвало да я даде на френските сили на реда и те да я върнат на френското абатство.

Наричан " Индиана Джоунс на света на изкуството ", 52-годишният Бранд е един от най-известните арт детективи в света. Нидерландецът е откривал творба на Пикасо, пръстен на Оскар Уайлд и бронзовата комбинация " Конете на Хитлер ".

Но да държи в ръцете си реликвата " Светата кръв " на Христос е извънредно прочувствено за него. " За католик това е най-близкият контакт с Исус и легендата за Светия граал ", сподели той. " Това е религиозно прекарване ", добави Бранд.

Когато отваря пратката пред вратата си, Артиър Бранд със удовлетворение открива, че реликвата е непокътната. В златния реликварий, висок 30 сантиметра, има два железни контейнера с капчици от кръвта на Исус, събрани при разпъването му на кръста съгласно вярващите.

Обект на поклонение от католиците повече от хилядолетие, реликвата е открадната от храма на абатството в нощта против 2 юни, две седмици след отслужването на обичайна годишна " Меса на Светата кръв ".

" Крадецът най-вероятно е останал до времето за заключване на църквата и е напуснал с артефакта ", сподели Артур Бранд в дома си, където пази реликвата. Кражбата провокира голям потрес. Полицията незабавно стартира следствие.

Пратката, мистериозно доставена до вратата на Бранд, съдържа още медни плакети с литургии, изображения на светци и чаша с орнаменти, всички отмъкнати от абатството през юни.

Агенция Франс Прес видя реликвата, само че не може да удостовери достоверността й, както и на останалите артефакти от пратката. Те към момента не са изследвани от полицията и от самостоятелни специалисти, а абатството към този момент не разяснява.

Според Бранд няма подозрение в достоверността на реликвата.

Участието му в разплитането на мистериозното им изгубване стартира няколко дни след кражбата, когато получава имейл от неизвестен адресант. Той споделя, че написа от името на различен човек, съгласно който откраднатата светиня е в къщата му. Но да пазиш в дома си открадната кръв на Исус е проклинание, разясни детективът.

Затова, когато крадците осъзнали какво са отмъкнали, разбрали, че няма по какъв начин да го продадат и по тази причина решили да се освободят от него.

Според детектива подателят упорства да съобщи на него откраднатото, с цел да не влиза в директен контакт с абатството и да стои надалеч от полицията. Детективът бил известен, че ще получи реликвата с доставка до дома си в неустановен ден и час.

View this post on Instagram
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР