В 18:30 ч. тази вечер започва мълчалив протест на полицаи

...
В 18:30 ч. тази вечер започва мълчалив протест на полицаи
Коментари Харесай

Полицаите във Варна излизат на мълчалив протест тази вечер |

В 18:30 ч. довечера стартира безмълвен митинг на служители на реда във Варна пред часовниковата кула. Служители от системата на Министерство на вътрешните работи упорстват за покачване на заплатите си 30% поради нарастването на възнагражденията в 34 държавни ведомства през август с решение на Министерски съвет. 

Социалната мярка е ориентирана към личния състав на администрациите, които вземат участие на " първа линия " в преодоляването на пандемията от COVID-19. Служителите в Министерство на вътрешните работи обаче са безапелационни, че те, наедно с медиците, са изложени на огромен риск и се чувстват  " сюрпризирани, обезпокоени и афектирани " от това, че за тях " не се откри място измежду 34 държавни структури ". 

Най-големият профсъюз в Министерство на вътрешните работи изпрати писмо на вътрешния министър Христо Терзийски и премиера Бойко Борисов по-рано този месец, в което се споделя, че са подготвени на ефективни протестни дейности, само че и че са готови на договаряния. 

Протести са планувани и в Русе, Кърджали, Пловдив, Видин, Перник, Благоевград и Бургас. Ако до 8 ноември не реализиран разговор, считат да разгласят народен митинг.

В безмълвния митинг през днешния ден във Варна ще се включат и пожарникари, чиновници на КАТ, " Гранична полиция ", чиновници на паспортните служби, както и жандармерията.

" Заложено е нарастване на заплатите ни с 10%, само че нашата засегнатост идва оттова, че с министерско разпореждане от 1 август бяха вдигнати заплатите на 34 държавни организации, институции за битка с COVID-19. Нашето неодобрение се породи, тъй като ние не бяхме включени за нарастване на главните заплати. Работим всеки ден с заболели, с жители под карантина и се усещаме подценени ", разяснява Ивайло Янчев, ръководител на Синдикално сдружение към Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи пред Българска национална телевизия.

Според него не всички чиновници са получили спомагателни награди по време на изключителното състояние - едни са получили, други не и не знаят на какъв принцип са избрани тези бонуси.

Янчев разяснява, че са изпращани неведнъж писма за среща, само че към този миг няма отговор за договаряния.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР